Διεθνή

Κίνα: Μεγάλη αμοιβή σε όσους «προδώσουν» τους τρομοκράτες του διαδικτύου

7BC8AEE9651823D422881C3CD7277E22.jpgΣτο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των υπηρεσιών ασφάλειας της Κίνας βρίσκονται microblog τύπου Twitter, αλλά και σελίδες άμεσης μετάδοσης μηνυμάτων όπως, το WeChat, καθώς εξελίσσονται στα βασικά “εργαλεία πλύσης εγκεφάλου” των τρομοκρατών, προκειμένου να κερδίσουν τη συμπάθεια γυναικών και μικρών παιδιών.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί αμοιβή 100.000 γουάν (15.200 δολαρίων) στα άτομα που δίνουν πληροφορίες για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο, σελίδων με “τρομοκρατικό περιεχόμενο.” Η αμοιβή θα δίνεται για κάθε εξακριβωμένη πληροφορία, μετά τη διάθεση συνολικού ποσού 2 εκατ γουάν, σε παρόμοιες αμοιβές, για το 2015, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

“Το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σ’ ένα κανάλι για τους τρομοκράτες, προκειμένου να διαδώσουν εξτρεμιστικές ιδέες, να πυροδοτήσουν εθνικιστικές διαμάχες και να υποστηρίξουν τάσεις απόσχισης,” αναφέρει χαρακτηριστικά το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, παραθέτοντας ανώνυμη πηγή από την Κινεζική Διεύθυνση για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο (CAC).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των υπηρεσιών ασφάλειας της Κίνας βρίσκονται microblog τύπου Twitter, αλλά και σελίδες άμεσης μετάδοσης μηνυμάτων όπως, το WeChat, καθώς εξελίσσονται στα βασικά “εργαλεία πλύσης εγκεφάλου” των τρομοκρατών, προκειμένου να κερδίσουν τη συμπάθεια γυναικών και μικρών παιδιών. Οι κινεζικές αρχές ενθαρρύνουν το κοινό να παρέχει πληροφορίες, μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.

Ο πληροφοριοδότης μιας αξιόπιστης πληροφορίας μπορεί να λάβει μέχρι το ποσό των 100.000 γουάν, ενώ το κέντρο για την αντιμετώπιση εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, έλαβε πληροφορίες για περισσότερες από 20.000 υποθέσεις το 2015, δίνοντας σε αμοιβές το ποσό των 2 εκατ γουάν.
Δε στάθηκε δυνατό να υπάρξει σχολιασμός των παραπάνω στοιχείων από την αρμόδια κινεζική διεύθυνση ασφάλειας εξαιτίας της αργίας, για το νέο έτος στην Κίνα.

Το Δεκέμβριο οι κινεζικές αρχές είχαν προχωρήσει σε δημόσιο κάλεσμα για τον εντοπισμό των υπευθύνων που μετέδιδαν ηχογραφημένα και βιντεοσκοπημένα μηνύματα στο Διαδίκτυο, τα οποία χρησιμοποιούσαν “τρομοκράτες.” Η εξέλιξη αυτή είχε σημειωθεί μετά την κίνηση του Ισλαμικού Κράτους να δημοσιοποιήσει ύμνο στα κινεζικά, προκειμένου να προσελκύσει νέους τζιχαντιστές.

Η κινεζική κυβέρνηση δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή από τους ισλαμιστές στην ενεργειακά πλούσια περιοχή του Σιντζιάνγκ, όπου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αμφιβάλλουν για την ύπαρξη μιας συγκροτημένης ισλαμικής οργάνωσης στην αναφερόμενη περιοχή, τονίζοντας ότι η βία προκαλείται εξαιτίας του θυμού, από τους ελέγχους που διενεργεί το κράτος σε θέματα θρησκείας και κουλτούρας.

You may also like

More in Διεθνή