SelectedΠολιτική

Κινέζος πρέσβης: Ελλάδα και Κίνα πάντα σέβονταν και στήριζαν η μια την άλλη, ανεξάρτητα από τις διεθνείς συνθήκες

«Να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας» ζήτησε ο Σιάο Τζουντσένγκ, κατά την ομιλία του σε Συμπόσιο που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας

Την ετοιμότητα της Κίνας να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την προώθηση της ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών σε νέο υψηλότερο επίπεδο, εξέφρασε ο Κινέζος πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα δήλωσε πως προσβλέπει να συνεργαστεί «για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ώστε η στενότερη ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των δύο χωρών και να ωφελήσει τους δύο λαούς».

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συμπόσιο «Ελλάδα και Κίνα: Από τους αρχαίους πολιτισμούς στη σύγχρονη εταιρική σχέση» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας, ο Σιάο Τζουντσένγκ είπε ότι στη νέα εποχή, «για να αξιοποιήσουμε νέες ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τρεις αρχές: Πρώτον, πρέπει να σεβόμαστε και να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, πράγμα που σημαίνει να σεβόμαστε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον στην επιλογή του δικού μας αναπτυξιακού δρόμου και στη διατήρηση της επικοινωνίας και του συντονισμού σχετικά με τις ανησυχίες του άλλου. Δεύτερον, πρέπει να επιδιώξουμε αμοιβαία επωφελή συνεργασία, η οποία μας καλεί να ευθυγραμμίσουμε την πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” με το σχέδιο “Greece 2.0” και να επεκτείνουμε τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι υποδομές, πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Τρίτον, πρέπει να προχωρήσουμε στην αμοιβαία μάθηση, η οποία περιλαμβάνει διαλόγους μεταξύ πολιτισμών και ανταλλαγές μεταξύ των λαών, ιδίως εμβάθυνση της συνεργασίας στην εκπαίδευση, τη νεολαία, τον τουρισμό και άλλους τομείς, και να καλλιεργήσουμε περισσότερες νέες δυνάμεις της φιλίας Ελλάδας-Κίνας».

Κατά την ομιλία του ο Κινέζος πρέσβης διέτρεξε τους σημαντικούς σταθμούς της διμερούς συνεργασίας από τη στιγμή σύναψης διπλωματικών σχέσεων. «Στις 5 Ιουνίου 1972, η Κίνα και η Ελλάδα συνήψαν διπλωματικές σχέσεις, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο φιλικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σηματοδοτώντας μια νέα ιστορική αφετηρία για δύο αρχαίους πολιτισμούς από την Ανατολή και τη Δύση να ενώσουν τα χέρια και να προχωρήσουν. Τα τελευταία 50 χρόνια, οι δύο χώρες όλο και περισσότερο ενισχύουν την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, δίνοντας το παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και επωφελούς συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών. Το 2006, η Κίνα και η Ελλάδα καθιέρωσαν την ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση. Το 2018, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την από κοινού οικοδόμηση της πρωτοβουλίας “Μία Ζώνης, Ένας Δρόμος”. Το 2019, η Ελλάδα εντάχθηκε στη Συνεργασία Κίνας-χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τον Νοέμβριο του 2019, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις σχέσεις Κίνας-Ελλάδας. Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζουν οι διεθνείς συνθήκες, οι δύο χώρες πάντα σέβονταν, καταλάβαιναν, εμπιστεύονταν και υποστήριζαν η μία την άλλη, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούσαν βασικά συμφέροντα και κύριες ανησυχίες. Μέσω αυτών των κοινών προσπαθειών, οι δύο χώρες μας εμπλουτίζουν και διευρύνουν συνεχώς την ολοκληρωμένη στρατηγική μας συνεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο Σιάο Τζουντσένγκ διαπίστωσε ότι τα τελευταία 50 χρόνια, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία Κίνας-Ελλάδας διευρύνεται συνεχώς και διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος της Κίνας στην ΕΕ. Προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, οι επικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά και έχουν επιτύχει καρποφόρα αποτελέσματα.

Με την επίκληση κινεζικών στατιστικών στοιχείων, ανέφερε πως ο όγκος του διμερούς εμπορίου ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2021, η Ελλάδα έχει γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος εκτός ΕΕ.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κινέζος πρέσβης στο Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας, τονίζοντας πως η ενεργή συμμετοχή που έχει προσελκύσει, καταδεικνύει τον νέο δυναμισμό της παραδοσιακής φιλίας.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

You may also like

More in Selected