Οικονομία

Κλήσεις σε απολογία για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Κλήσεις σε απολογία για τη μεγάλη υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2014, έστειλε ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Κ. Σαργιώτης στους κατηγορουμένους της υπόθεσης. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες και άλλους επιστήμονες που γνωμοδότησαν ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν επωφελής για το ελληνικό δημόσιο και όχι για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισαν τις πωλήσεις.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορούν να διωχθούν όταν οι όποιες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν τύχει της έγκρισης του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και επίσης έχουν ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι προϋποθέσεις αυτές – όπως διαπίστωσαν οι δικαστικές αρχές – ίσχυσαν εν προκειμένω για το σύνολο της πώλησης των 28 ακινήτων. Έτσι, ως προς το σκέλος αυτό, οι εισαγγελείς αναγκαστικά αρχειοθέτησαν τη σχετική δικογραφία.

Τώρα, οι κλήσεις για απολογία που απεστάλησαν σε εμπειρογνώμονες αφορούν στο αδίκημα της απιστίας και οι πρώτοι κατηγορούμενοι πέρασαν ήδη το κατώφλι του ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για τα μέσα Απριλίου προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Το σύνολο της ζημίας για το Δημόσιο, υπολογίζεται από τους εισαγγελείς περί τα 580 με 600 εκατ. ευρώ!

Οι εμπειρογνώμονες που καλούνται από τον ανακριτή είναι μέλη του του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενο από Έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες, οι οποίοι αν και είχαν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, εν τούτοις, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής.

Διώξεις

Τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε διερευνήσει η εισαγγελία Διαφθοράς και είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου. Στο πόρισμα που συντάχθηκε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, καταγράφονται περιπτώσεις όπου εντοπίζεται υποτίμηση της αξίας πώλησης των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα. Ακόμη, στο ίδιο πόρισμα καταγράφονται διαδικασίες όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης ή σε άλλες δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική τους υπεραξία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι υπήρξε και υπέρογκος καθορισμός των ετήσιων μισθωμάτων καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ένα ακόμη σκέλος που αφορά στην μη απόδοση τόκων από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Δημόσιο από την κατάθεση του τιμήματος στους λογαριασμούς του Ταμείου έως την απόδοση στο Δημόσιο. Για την πράξη αυτή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των μελών της προηγούμενης διοίκησης με βάση τις διατάξεις περί υπεξαίρεσης.

Αντίθετα, με την κατηγορία της απιστίας, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης δεν ισχύει το «ακαταδίωκτο» των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αυτό αφορά μόνο αδικήματα που σχετίζονται με το στοιχείο του συμφέροντος ή μη για το Δημόσιο των συμβάσεων που καταρτίζουν.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like