Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν πλήρως απόψε αλλά η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία είναι κάθετα αντίθετη στην προοπτική άρσης του εμπάργκο «που ανταμείβει τους αδελφούς Κάστρο».
Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Κούβα αναμένεται να αποκατασταθούν πλήρως απόψε για πρώτη φορά από το 1961 οπότε και είχαν διακοπεί. ‘Ηταν μόλις το 1977 όταν ο Τζίμι Κάρτερ και ο Φιντέλ Κάστρο συμφώνησαν να ανοίξουν Γραφεία Συμφερόντων στα κτίρια όπου βρίσκονταν προηγουμένως οι πρεσβείες, για να επιτελούν κυρίως προξενικά καθήκοντα, υπό την προστασία της Ελβετίας στην περίπτωση των Αμερικανών στην Αβάνα και υπό την προστασία της Τσεχοσλοβακίας για τους Κουβανούς στην Ουάσινγκτον, μέχρι την διάλυση της χώρας, οπότε τον ρόλο αυτόν άρχισε να επιτελεί η Ελβετία.
Ωστόσο η πλήρης εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο χωρών απέχει από την ολοκλήρωσή της δεδομένου ότι παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι πολυάριθμα θέματα διαφωνίας:
Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο, η επιστροφή της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, τα δισεκατομμύρια δολάρια των αποζημιώσεων που ζητούν οι Αμερικανοί, ιδιοκτησίες των οποίων απαλλοτριώθηκαν στην Κούβα κατά την επανάσταση, η έκδοση φυγάδων που έχουν καταφύγει στην Κούβα και καταζητούνται από την αμερικανική δικαιοσύνη, είναι τα κυριότερα από τα εκκρεμή ζητήματα.
Το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει απαραιτήτως να ψηφίσει για να αρθεί το εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962 από τον Τζον Φ. Κένεντι και ενισχύθηκε με τον νόμο Χελμς-Μπάρτον το 1996, όμως η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην άρση του και υποψήφιοι για την προεδρία έχουν ταχθεί εναντίον της προσέγγισης, για την οποία λένε πως ανταμείβει τους αδελφούς Κάστρο.
Αν εκλεγεί τον Νοέμβριο του 2016, ο υποψήφιος Μάρκο Ρούμπιο, ένας κουβανικής καταγωγής ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, θα βάλει “τέλος στις διπλωματικές σχέσεις με την αντιαμερικανική κομμουνιστική τυραννία μέχρι να υπάρξει ένα αληθινό δημοκρατικό άνοιγμα στην Κούβα”, επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξη του στο CNN.
Η Γερουσία αναμένεται ότι θα μπλοκάρει τον διορισμό ενός αμερικανού πρεσβευτή στην Κούβα, καθώς κάθε προεδρικός διορισμός πρέπει να επικυρώνεται από τους γερουσιαστές.