Πολιτική

Κοινή γραμμή Μητσοτάκη-Μακρόν για ελληνοτουρκικά και πρωτογενή πλεονάσματα

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ελιζέ, εξέφρασε την επιθυμία να ενισχυθούν, η πολιτική, οικονομική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας.

«Ξέρω ότι για εσάς είναι εξαιρετικά σημαντική η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας» δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε κρίση, η Γαλλία στήριξε τη χώρα, αν και αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος που έδειξε ο ελληνικός λαός και τη βούληση που έδειξε για να μείνει στο ευρώ.

«Σήμερα θέλουμε να κρατήσουμε τη συνεργασία να την ενισχύσουμε με πολιτική, στρατιωτική και πολιτισμική συνεργασία» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι περνούμε μια περίοδο όπου ο κόσμος είναι κατακερματισμένος. Πρέπει να δούμε από κοινού να δούμε πως θα υπάρξει ένας κοινός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη αλλά και να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση. «Πρέπει να δείξουμε από κοινού την διάθεση μας για μια πιο δυνατή Ευρώπη», τόνισε.

Αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης παραδεχόμενος πως η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος. Όπως είπε έχουν γίνει βήματα αλλά «λείπει η αλληλεγγύη στην Ευρώπη και παραμένει εντελώς μη ικανοποιητική η διαχείριση των τελευταίων περιστατικών» και σημείωσε ότι απαιτείται αλλαγή της συνθήκης Σένγκεν.

Πρέπει, τόνισε, να ενισχυθεί και η ευρωπαϊκή άμυνα στεκόμενος στο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «αυξημένες εντάσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μας και την επαγρύπνηση μας όσον αφορά στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν την οποιαδήποτε ‘αδυναμία’ στον τομέα αυτό.

Μητσοτάκης: Οι γαλλικές επιχειρήσεις να είναι συμμέτοχες στο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη σταθερή φιλία που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης, αλλά και παλαιότερα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμπαράσταση της Γαλλίας τα χρόνια της επανάστασης και σημείωσε ότι η επίσκεψη γίνεται σε μια σημαντική συγκυρία για την Ελλάδα που δέκα χρόνια αντιμετώπισε την κρίση και τώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Θύμισε ότι γνωρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν πολλά χρόνια και όπως είπε «έχει μεγάλες προσδοκίες για τη συνεργασία τους». Δήλωσε ότι θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην ευρωζώνη, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ. «Πρέπει να μιλήσουμε για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, φυλά τα σύνορα και έχει αλληλεγγύη στο θέμα του προσφυγικού, επιμερίζοντας τις ευθύνες» είπε.

Μίλησε δε για τη σημασία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ που υποστήριξε την Ελλάδα στις φωτιές της Εύβοιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις. «Θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να είναι συμμέτοχες στο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας» τόνισε.


Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική