Διεθνή

Κοινή τουρκο-γερμανική παρέμβαση για να σταματήσει η κρίση στο Χαλέπι

FC9AFFB4F10DDFAE21070D0010C5BBB9.jpgΕν μέσω φόβων για νέο προσφυγικό κύμα λόγω της επέλασης των συριακών δυνάμεων προς το Χαλέπι, Άνγκελα Μέρκελ και Αχμέτ Νταβούτογλου συμφώνησαν να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών για να σταματήσει η αιματοχυσία. Η κ. Μέρκελ επέκρινε σκληρά τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, λέγοντας ότι δεν είναι «απλώς αποτροπιασμένη», αλλά «τρομαγμένη» .

Κοινή διπλωματική παρέμβαση προκειμένου να τερματισθεί η κρίση στο Χαλέπι της Συρίας – όπου επελαύνουν συριακές καθεστωτικές δυνάμεις με τη βοήθεια της ρωσικής Αεροπορίας – θα αναλάβουν Γερμανία και Τουρκία, δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εν μέσω φόβων για νέο προσφυγικό κύμα, ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι περίπου 30.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στα συρο-τουρκικά σύνορα, υπογραμμίζοντας ότι είναι παράλογο οποιοσδήποτε να απαιτεί από την Τουρκία να επωμιστεί μόνη της το βάρος φιλοξενίας των προσφύγων.

Σκληρή γλώσσα με στόχο τη Μόσχα χρησιμοποίησε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, σημειώνοντας πως δεν είναι «απλώς αποτροπιασμένη» αλλά «τρομαγμένη» από τον πόνο που υφίστανται χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας των βομβαρδισμών, πλήγματα τα οποία απέδωσε «πρωτίστως» στη Ρωσία.

Προσέθεσε ότι Βερολίνο και Άγκυρα θα πιέσουν στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να τηρηθεί ψήφισμα που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο και καλεί για τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών με στόχο άμαχο πληθυσμό.

Ο κ. Νταβούτογλου συμπλήρωσε ότι το Χαλέπι βρίσκεται «de factο» σε κατάσταση πολιορκίας, προειδοποιώντας ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας νέας ανθρώπινης τραγωδίας».

Στόχος της επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Άγκυρα είναι πρωτίστως να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας για ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο τουρκικό έδαφος, με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν στενότερη συνεργασία μεταξύ της τουρκικής Ακτοφυλακής και της Frontex, αλλά και επαφές σε επίπεδο NATO για καλύτερη παρακολούθηση των θαλάσσιων συνόρων.

Θα υπάρξει επίσης συνεργασία μεταξύ της γερμανικής και της τουρκικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των διακινητών.

Ο κύκλος επαφών της στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

You may also like

More in Διεθνή