Στη δημιουργία κοινού μετώπου για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κατέληξαν κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ,ΣΕΒ, ΕΣΕΕ,ΓΣΕΒΕΕ,ΣΕΤΕ) οι οποίοι συζήτησαν επί 3 ώρες σήμερα με τον υπουργό Εργασίας κύριο Πάνο Σκουρλέτη.
Οι εργοδοτικοί φορείς ωστόσο εξέφρασαν κάποιες ενστάσεις κυρίως για την νομοθετική παρέμβαση του κράτους που κατά τη γνώμη τους «χειραγωγεί» τις διαπραγματεύσεις, ενώ θεώρησαν ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν την επιβάρυνση από την επαναφορά των επιδομάτων πολυετίας και τις υψηλές εισφορές.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωσαν ότι σε 2 εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον Οκτώβρη του 2015 και στα 751 τον Ιούλιο του 2016.
Μετά από την παρέμβαση της πολιτείας οι κοινωνικοί εταίροι θα αφεθούν ελεύθεροι να διαπραγματευτούν στη συνέχεια το ύψος του κατώτατου μισθού.
Ανώτατος παράγοντας ωστόσο του υπουργείου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν μικροαλλαγές αν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι τονίζοντας: «Για μας η κόκκινη γραμμή είναι το Ιούλιο του 2016 ο κατώτατος μισθός να έχει επανέλθει στα 751 ευρώ».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κύριος Γιάννης Παναγόπουλος επεσήμανε ότι θα κρίνει το πεδίο εφαρμογής και όχι τις εξαγγελίες ενώ ο πρόεδρος των ξενοδόχων κύριος Γ. Ρέτσος σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές ανάμεσα σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κύριος Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε ότι τα ταμεία χάνουν 2 δισ. Ευρώ από την ανασφάλιστη εργασία, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καβαθάς ζήτησε να μην παρέμβει η πολιτεία στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων και να βελτιωθεί η λειτουργία ΟΜΕΔ.