Οι βουλευτές ενδέχεται για πρώτη φορά να μην καθίσουν χωρισμένοι ανά κόμματα αλλά να αναμιχθούν σε μια ένδειξη ότι τα πιστεύω της Τζο Κοξ τους ενώνουν. Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει και η Βουλή των Λόρδων.
Κοινοβουλευτικός φόρος τιμής στην Τζο Κοξ, ενώ επιχειρηματίες και Νομπελίστες οικονομολόγοι απορρίπτουν το Brexit
Φόρο τιμής στη βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία δολοφονήθηκε την περασμένη Πέμπτη, θα αποτίσουν σήμερα οι Βρετανοί συνάδελφοί της σε μία έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία επανασυγκαλείται παρά τη διακοπή των εργασιών της για το δημοψήφισμα.
Οι βουλευτές ενδέχεται για πρώτη φορά να μην καθίσουν χωρισμένοι ανά κόμματα αλλά να αναμιχθούν σε μια ένδειξη ότι τα πιστεύω της Τζο Κοξ τους ενώνουν. Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει και η Βουλή των Λόρδων.
Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης Τόμας Μέαρ θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον δικαστή για να καταθέσει αίτηση εγγύησης, μετά από την προφυλάκισή του μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Μετά από τρεις ημέρες διακοπής η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος της Πέμπτης ξανάρχισε την Κυριακή με πληθώρα άρθρων, ομιλιών και τηλεοπτικών εμφανίσεων όλων των μεγάλων πολιτικών ονομάτων των δύο παρατάξεων.
Μιλώντας στο BBC ο Πρωθυπουργός Κάμερον προειδοποίησε για τους οικονομικούς κινδύνους του Brexit, αν και παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να πειστούν οι «συγχυσμένοι» από τα πολλά επιχειρήματα πολίτες, ενώ ο Μάικλ Γκόουβ από την εκστρατεία Vote Leave απέρριψε την προειδοποίηση περί ύφεσης σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της Κυριακής, ο μέσος όρος όλων ων ερευνών γνώμης όπως ανανεώνεται τακτικά από τους Financial Times φέρνει τις προθέσεις ψήφου υπέρ και κατά της ΕΕ ισόπαλες με 44%.
Στον Τύπο της Δευτέρας ξεχωρίζει η επιστολή στον Guardian δέκα οικονομολόγων που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ, μεταξύ των οποίων και ο σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης, που προειδοποιούν ότι η Βρετανία χρειάζεται την πρόσβαση στην ενιαία αγορά και ότι το Brexit θα δημιουργούσε αβεβαιότητα ως προς τη νέα οικονομική σχέση της Βρετανίας με τις άλλες χώρες, η οποία θα διαρκούσε πολλά χρόνια. Ο κ. Πισσαρίδης δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ότι η αβεβαιότητα αυτή θα μείωνε τις επενδύσεις και θα έπληττε τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα.
Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τάσσονται επίσης με κοινή δήλωσή τους οι επικεφαλής των βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και μεγαλοεπιχειρηματίες όπως οι επικεφαλής της εταιρείας ενέργειας EDF Energy, του κολοσσού της βιομηχανίας ποτών Diageo και ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον του ομίλου Virgin.
Την απόφασή της να μεταπηδήσει από το στρατόπεδο υπέρ του Brexit σε αυτό υπέρ της
παραμονής γνωστοποιεί μέσω των Times η βαρόνη Βάρσι, πρώην κυβερνητικός στέλεχος των Συντηρητικών.
Η βαρόνη εξηγεί πως η αφίσα του Νάιτζελ Φάρατζ που απεικονίζει πομπή προσφύγων στα Βαλκάνια με τον τίτλο «Η ΕΕ μας έχει απογοητεύσει όλους» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να είναι στην ίδια παράταξη με ακροδεξιούς. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αντέξει «το μίσος και τη ξενοφοβία» που υπάρχουν στο στρατόπεδο υπέρ του Brexit.
Πάντως η εκστρατεία Vote Leave απάντησε δηκτικά ότι δεν είχε υπόψη πως η βαρόνη Βάρσι ήταν στην παράταξη αυτή.