Χωρίς αναφορές σε δημιουργία ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων συντάχθηκε, κατά πληροφορίες, το κείμενο του Μνημονίου που εξετάζεται γραμμή-γραμμή από την κυβέρνηση και τους δανειστές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “Τα ΝΕΑ” οι δανειστές προωθούν τη δυνατότητα να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε ειδικά funds τα οποία θα αναλαμβάνουν, στη συνέχεια, την είσπραξή τους.
Αντίθετα το κουαρτέτο εμφανίζεται αρνητικό στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφέρονται όλα τα κόκκινα δάνεια καθώς εκτιμά ότι κάθε τράπεζα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση των δικών της δανείων.
Η bad bank, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, προσκρούει και σε αντιρρήσεις από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ που θεωρεί ότι αποτελεί ένα είδος κρατικής ενίσχυσης.
Το σχέδιο για το θέμα αυτό περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τα εξής:
1. Τα κόκκινα δάνεια των επχιειρήσεων πρέπει να χωριστούν ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες ή όχι. Για τις βιώσιμες θα υπάρξει μια ρύθμιση βάση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Για τις μη βιώσιμες θα ακολουθείται η πτωχευτική διαδικασία και η ρευστοποίηση στοιχείων. Δεν υπάρχει ειδική αναφορά στα δάνεια των ιδιωτών.
2. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει έως το τέλος του χρόνου – έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν κούρεμα καταθέσεων. Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να μπουν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση και να ενισχυθεί η προοπτική επιστροφής τους στον ιδιωτικό τομέα.
3. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά βάση, και οι τράπεζες θα διοικούνται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης.