Πολιτική

Κομισιόν σε Καϊλή: Κρίσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα για την ενεργειακή αυτονομία

«Η ΕΕ διαθέτει σαφές πλαίσιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού με αέριο», διαβεβαιώνει η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, σχετικά με την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, έργα που τέθηκαν ή θα τεθούν σε λειτουργία, όπως ο νέος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο αγωγός διασύνδεσης «EuroAsia» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και ο EastMed, θα βοηθήσουν την Ευρώπη να εξαρτάται λιγότερο από τον ρωσικό εφοδιασμό.

Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, που απάντησε εξ ονόματος της Κομισιόν, τόνισε πως τα καθορισμένα έργα κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) θα πρέπει να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, σύμφωνα με το σχέδιο RΕPowerEU, στόχος του οποίου είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Τα ΕΚΕ αποκτούν το καθεστώς της υψηλότερης δυνατής εθνικής σημασίας και αντιμετωπίζονται κατάλληλα στις διαδικασίες αδειοδότησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης της, υπογράμμισε πως αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ένωσης φτάσουν σε πληρότητα 100%, θα μπορούν να αποθηκεύουν ποσότητες που αντιστοιχούν στη μέση κατανάλωση άνω των τριών μηνών. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών-μελών, θα είναι σημαντικές.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διασφαλίζει πως η συμμετοχή της χώρας μας στο σχέδιο της οριστικής ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία, θα είναι κομβική, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων.

Η κυρία Καϊλή είχε επισημάνει στην ερώτησή της ότι για να λειτουργήσει το σχέδιο της Κομισιόν για μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% στην ΕΕ, «είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να επιδείξουν ενότητα και συντονισμό όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και την από κοινού χρήση της». Σημείωνε ότι «είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση που να διασφαλίζει ότι ο επιμερισμός των βαρών μεταξύ των κρατών μελών είναι δίκαιος, ισότιμος και ανάλογος με τις δυνατότητές τους» και απηύθυνε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

1. Ποιος κοινός μηχανισμός και μεθοδολογία διασφαλίζουν την εναρμόνιση και τη συλλογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων στην ΕΕ, και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε δίκαιη και ισότιμη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών μελών;
2. Ποιο είναι το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής για τη διασφάλιση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ενωσιακών δικτύων και χωρίς εξάρτηση από τρίτες χώρες για έναν ασφαλή χειμώνα; Ποια είναι τα ενεργειακά έργα προτεραιότητας που θα πρέπει να επιταχύνουμε για την επίτευξη αυτού του στόχου;
3. Έχει εκπονήσει η Επιτροπή μελέτη για να καθορίσει για πόσους μήνες κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια και πώς θα διασφαλιστεί ότι τα δίκτυα θα συμβάλουν σε έναν ασφαλή χειμώνα; Έχει αναθέσει εκτίμηση επιπτώσεων για την περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ;