Οικονομία

Κομισιόν: Υπέρμετρα τα ελλείμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Επέκταση της διορίας για εναρμόνιση των δημοσιονομικών τους επιπέδων με τους κοινοτικούς κανονισμούς έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. 

Στο πλαίσιο του Κολεγίου των Επιτρόπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε πως η Ισπανία και Πορτογαλία δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να φέρουν σε αποδεκτά επίπεδα τα δημοσιονομικά τους, ειδικά στα ζητήματα υπέρμετρου ελλείμματος και του προϋπολογισμού τους.

Αμφότερες χώρες έχουν χάσει τις πρώτες προθεσμίες που τους δόθηκαν από την Επιτροπή για να διορθώσουν τις αποκλείσεις των οικονομιών τους και καλούνται τώρα έπειτα από επέκταση ενός έτους από την ημέρα εκπνοής της διορίας τους να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Εύσημα στην Κύπρο

Οι δύο αυτές χώρες πρέπει να φέρουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους εάν θέλουν να φύγουν από τον μηχανισμό υπέρμετρων ελλειμμάτων (Excessive Deficit Procedure), αντίθετα όμως η Κύπρος έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να δίνει συγχαρητήρια για την πρόοδο.

Συγκεκριμένα ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Κύπρος βγήκε από το πρόγραμμα σταθεροποίησης στα τέλη Μαρτίου και χαρακτήρισε πολύ θετικό το ότι είναι πλέον στον κανονικό μηχανισμό επιτήρησης της ΕΕ, με τον χρηματοοικονομικό της τομέα «σταθερό» και με την κρίση «πίσω της». Η Κύπρος βάση των εαρινών προβλέψεων βρίσκεται εντός του στόχου για το έλλειμμα και έτσι δεν θα μπει στο διορθωτικό σκέλος του μηχανισμού EDP.

Όμως στη Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Αυτά αποτελούν ζητήματα προϋπολογισμού, ανεπάρκειες στον δημόσιο τομέα και τη δημόσια διοίκηση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έλλειψη επενδύσεων. Η Επιτροπή πρότεινε να βγει η Κύπρος να παραμένει έτοιμη για να τυχόν «ρίσκα αποκλίσεων».

Ο μηχανισμός στοχεύει στην επιτάχυνση της συμμόρφωσης των κρατών που έχουν σημαντικές αποκλείσεις από τους στόχους των 3% έλλειμμα και 60% χρέος επί του ΑΕΠ και αυτή τη στιγμή υπό καθεστώς επίβλεψης βρίσκονται οι Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα δεν εξετάζεται καθώς αποτελεί κράτος μέλος που βρίσκεται υπό πρόγραμμα σταθεροποίησης και τα δημοσιονομικά της εξετάζονται μεμονωμένα.

Από τη πλευρά του ο Επίτροπος για Θέματα του Ευρώ Βαλντίς Ντομπρόβσκις τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, με την ενδυνάμωση του τραπεζικού τομέα, την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, τη μεταρρύθμιση του δημοσίου για επίτευξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και την διόρθωση των δημοσιονομικών σε χρέος και έλλειμμα.

«Μέτρια ανάκαμψη» είδε ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζοντας πως αν και η οικονομική δραστηριότητα διεθνώς βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, σε πολλά κράτη μέλη της Ευρώπης παρατηρείται αύξηση των επενδύσεων και της εσωτερικής κατανάλωσης.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like