Περισσότερα από 1.500 κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί σε διάστημα επτά εβδομάδων στην επαρχία Κατάνγκα στη νοτιοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανακοίνωσε σήμερα στην Κινσάσα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
«Δεκαπέντε υγειονομικές ζώνες έχουν ήδη ενημερώσει για περισσότερα από 1.520 κρούσματα, εκ των οποίων 35 ήταν θανατηφόρα, στη διάρκεια των πρώτων επτά εβδομάδων της φετινής χρονιάς» δήλωσε ο Σιλβέστρ Ντούμπα, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
«Το 30% των κρουσμάτων αυτών έχει καταγραφεί στην υγειονομική ζώνη του Μουφούνγκα Σάμπουε, στην περιοχή Μιτουάμπα» επεσήμανε. Επίσης, ανησυχία προκαλεί η κατάσταση και σε άλλες υγειονομικές ζώνες.
Ο Ντούμπα πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, το 2015 ενδέχεται να συμβεί ό,τι και το 2013», όταν 843 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη χολέρα στην επαρχία Κατάνγκα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας μεταβλήθηκε από «σχεδόν 7.000 το 2012 (…) σε περισσότερα από 9.000 το 2014, έπειτα από μια κορύφωση σχεδόν 14.000 κρουσμάτων το 2013» στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η Κατάνγκα «είχε καταγράψει τα μισά από τα κρούσματα που αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα».
Ο Ντούμπα εξήγησε ότι παρά τις προσπάθειες των ειδικών που μάχονται για την καταπολέμηση της επιδημίας, η χολέρα εξαπλώνεται εξαιτίας αρκετών παραγόντων, κυρίως της περιορισμένης πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, την έλλειψη πληροφόρησης για τους κανόνες υγιεινής, τις ανεπάρκειες του υγειονομικού συστήματος και το ελλιπές, και όχι καλά ενημερωμένο, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Παρόλα αυτά, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) εκτιμά ότι η ελλιπής πρόσβαση σε νερό παραμένει η κύρια αιτία που ευνοεί την εξάπλωση της χολέρας.