Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 15 και ότι οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες φρουρών ασφαλείας ενώ λεηλατούσαν ιδιωτικές περιουσίες.
Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη Δευτέρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές που αντιτίθενται σε νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την αναβολή των προγραμματισμένων για το 2016 προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Πολ Νσαπού, γενικός γραμματέας για την Αφρική της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH), δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν ενώ συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 15 και ότι οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες φρουρών ασφαλείας ενώ λεηλατούσαν ιδιωτικές περιουσίες.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα κάλεσαν τη Δευτέρα τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν εναντίον ενός νόμου που απαιτεί να γίνει απογραφή πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το 2016.
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί να καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία ώστε να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα στην εξουσία ο πρόεδρος της χώρας Ζοζέφ Καμπίλα.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει εγκριθεί από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου και χθες επρόκειτο να συζητηθεί από τη Γερουσία.
Κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα των διαδηλώσεων η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ενώ τα σημερινά επεισόδια επικεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη της Κινσάσα, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν το πανεπιστήμιο που τελεί υπό κυβερνητική διοίκηση, και σε τρεις ακόμη περιοχές της πρωτεύουσας.
Στην κεντρική συνοικία Ματέτε αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν στοιβάξει στους δρόμους φλεγόμενα ελαστικά και απάντησαν πετώντας πέτρες.
Σύμφωνα με το BBC, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία διοικεί πολλά σχολεία στη χώρα, ανακοίνωσε ότι έκλεισε μέχρι την Δευτέρα τα σχολεία της στην πρωτεύουσα.
Η Κινσάσα έχει πληθυσμό άνω των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων και, όπως επισημαίνει το BBC, θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης.