Σύμφωνα με τα exit polls, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιαπωνίας βρίσκεται κοντά στην μαγική πλειοψηφία δύο τρίτων στην άνω Βουλή, που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του πασιφιστικού Συντάγματος της χώρας.
Καθαρή νίκη πέτυχε στην Ιαπωνία ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στις σημερινές εκλογές, όπου κρίνονται οι μισές έδρες για την πάνω Βουλή, σύμφωνα με τα έως τώρα exit polls.
Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Άμπε και ο κυβερνητικός εταίρος του, το κόμμα Κομέιτο, θα ελέγχουν περισσότερες από 140 εκ των 242 εδρών της πάνω Βουλής.
Ορισμένες προβλέψεις μάλιστα θέλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό να αποσπά ακόμα και υπερπλειοψηφία δύο τρίτων στην πάνω Βουλή, η οποία θα επιτρέψει στον κ. Άμπε να δρομολογήσει αναθεώρηση του πασιφιστικού Συντάγματος της χώρας, κάτι που παρακολουθεί προσεκτικά η γειτονική Κίνα.
Η συμπολίτευση ήδη έχει υπερπλειοψηφία και στην κάτω Βουλή. Εάν και οι δύο αίθουσες του κοινοβουλίου εγκρίνουν τη συνταγματική αναθεώρηση, τότε οι αλλαγές θα πρέπει να τεθούν σε λαϊκό δημοψήφισμα.
Το σημερινό Σύνταγμα, που χρονολογείται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θέτει μεγάλους περιορισμούς στη δράση των ένοπλων δυνάμεων, ειδικά έξω από τα σύνορα της χώρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση Άμπε θέλει να αναβαθμίσει τον στρατιωτικό ρόλο της Ιαπωνίας στην Ανατολική Ασία, ειδικά τη στιγμή που η Κίνα αυξάνει συνεχώς τη στρατιωτική δύναμή της.
Αν και η αλλαγή του Συντάγματος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τους Ιάπωνες, στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.
Ο κ. Άμπε, σε συνεργασία με την κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο να βγάλει την Ιαπωνία από το φάσμα του αποπληθωρισμού, που την ταλανίζει από τη δεκαετία του 1990.
Το όλο πρόγραμμα ωστόσο έχει φέρει μεικτά αποτελέσματα, με την κυβέρνηση Άμπε να σχεδιάζει μία ακόμα μετεκλογική ένεση ρευστότητας στην οικονομία, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 10 τρισεκατομμύρια γεν, ήτοι χεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια.