Πολιτική

Κοντογεώργης: Η ακρίβεια είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, προσπαθούμε κάθε μέρα για το καλύτερο

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με αγρότες και τοπικούς φορείς της Θεσσαλίας, η ακρίβεια και ο νόμος για τα πανεπιστήμια ήταν τα βασικά θέματα της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη στην ΕΡΤ1.

Ξεκινώντας από τη συνάντηση του πρωθυπουργού τη Δευτέρα, με τους Θεσσαλούς αγρότες και φορείς της περιοχής, ο υφυπουργός σημείωσε πως έρχεται σε συνέχεια εκείνης που είχε γίνει με τους αγρότες όλης της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου. ‘Αλλωστε, συνέχισε, «ήταν μια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα συναντηθεί και με τους αγρότες της Θεσσαλίας. Έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποίαν έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται τα μέτρα που υποσχέθηκε τότε στη συνάντηση με τους αγρότες και τα υλοποιεί -και αυτό αναγνωρίζεται από τον αγροτικό κόσμο. Ταυτόχρονα έρχεται σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται σε ένα βαθμό η πρώτη φάση της αποκατάστασης και της κρατικής αρωγής στη Θεσσαλία, αλλά συγχρόνως βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης φάσης, που είναι η ανασυγκρότηση της περιοχής».

Ειδικότερα, «πριν λίγες ημέρες παρουσιάσθηκε έρευνα από μια ολλανδική εταιρεία που έχει χρόνια εμπειρία στα θέματα αυτά. Η μελέτη αφορά τη συνολική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και τα έργα υποδομών, τις καλλιέργειες, τη συσχέτιση των φυσικών καταστροφών με τα θέματα φυσικής και ζωικής παραγωγής».

Και στο «δια ταύτα» του θέματος, «θα πρέπει να υπάρξει εκτενής διαβούλευση για ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο πρώτη φορά παρουσιάζεται για την περιοχή. Όχι με αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά με συνολικές παρεμβάσεις που αφορούν και τα έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν και τη διαχείριση υδάτων αλλά και την προοπτική των αγροτών».

Με την επισήμανση, εξ άλλου, ότι «ο σχεδιασμός πρέπει να είναι σοβαρός και όχι ευκαιριακός», ο Θ. Κοντογεώργης διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, για έργα μεταξύ των οποίων, η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης απασχόλησε το ζήτημα της ακρίβειας: «Το πρόβλημα παραμένει, δεν έχει επιλυθεί. Προσπαθούμε κάθε μέρα για το καλύτερο, να ενισχύσουμε το εισόδημα των συμπολιτών αλλά και, βέβαια, να ρυθμίσουμε με τέτοιο τρόπο την αγορά προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ανταποκρίνονται».

Επιπλέον, «αν το προηγούμενο τρίμηνο είδαμε κάποια αποτελέσματα με τη “μόνιμη μείωση 5%” στα ράφια σε συγκεκριμένα προϊόντα, με το “καλάθι του νοικοκυριού”, τώρα βλέπουμε από 1ης Μαρτίου τις συνέπειες που έχει στην αγορά το νέο πλαίσιο μέτρων που έχουμε νομοθετήσει». Συγκεκριμένα, «σε 4.000 κωδικούς και προϊόντα που αφορούν κυρίως απορρυπαντικά, είδη υγιεινής, καθαριστικά, τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, υπάρχει μείωση της τάξης του 15% στην τιμή του καταλόγου και αυτό αποτυπώνεται και στο ράφι σταδιακά […] ταυτόχρονα το μέτρο της απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών για όσους προέβησαν αδικαιολόγητα προέβησαν σε ανατιμήσεις φαίνεται ότι λειτουργεί αποθαρρυντικά», επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Παραλλήλως, «τα μέτρα αποδίδουν» και σε ειδικότερα προϊόντα όπως το βρεφικό γάλα. Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στο σούπερ μάρκετ στο -15% έως -20%, φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στα φαρμακεία υπάρχουν και εταιρείες που το πωλούν 30% λιγότερο».

Συμπερασματικώς, «ο πρωθυπουργός, ολόκληρη η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, φαίνεται πόσο πάνω είναι από το πρόβλημα», επίσης «ταυτόχρονα με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο εισόδημα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσπαθούμε να απομειώσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας».

You may also like