Πολιτική

Κοντοζαμάνης: Πρόβλημα για το ΕΣΥ η έλλειψη αναισθησιολόγων

Nέο πλαίσιο για την στελέχωση άγονων ειδικοτήτων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις άγονες ιατρικές ειδικότητες προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη Βουλή παρουσιάζοντας το την τροπολογία για την ενίσχυση των αναισθησιολόγων που αποτελεί και το πρώτο βήμα της αναδιαμόρφωσης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω έλλειψης ιατρών της συγκεκριμένης κρίσιμης ειδικότητας καθώς σήμερα υπηρετούν 831 αναισθησιολόγοι εκ των οποίων οι 431 είναι Διευθυντές ΕΣΥ και οδεύουν προς συνταξιοδότηση ενώ ο ρυθμός νέων εισαγωγών στο σύστημα να είναι πολύ μικρότερος.

Είναι ενδεικτικό πως οι νέες μόνιμες θέσεις που προκηρύσσει το υπουργείο Υγείας καταλήγουν στην πλειοψηφία τους άγονες. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας όπου στην τελευταία προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ από τις 18 θέσεις που προκηρύχθηκαν οι 15 κατέληξαν άγονες χωρίς κανέναν υποψήφιο.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ξεκινά απ την πηγή καθώς ελάχιστος αριθμός πτυχιούχων ιατρικής επιλέγει την ειδικότητα του αναισθησιολόγου. Σήμερα, υπηρετούν μόλις 178 ειδικευόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο.

Πέραν, αυτού το πρόβλημα επιδεινώνεται από μια σειρά άλλων παραγόντων όπως: Σημαντικός αριθμός παραιτήσεων κατά την διάρκεια του έτους, υψηλότερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, κενές λίστες επικουρικών ιατρών ενώ και οι ιδιώτες ιατροί με μπλοκάκι δεν ενδιαφέρονται για συνεργασία.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε πως η αναδιαμόρφωση του πλαισίου των άγονων ειδικοτήτων, δηλαδή αναισθησιολόγων, πυρηνική ιατρική, νεφρολογία, ακτινοθεραπευτική, γενική ιατρική, θα προβλέπει:

– Επανεξέταση των ειδικοτήτων που χαρακτηρίζονται άγονες υπό το πρίσμα και των σύγχρονων αναγκών του δημοσίου συστήματος υγείας.

-Επαναξιολόγηση και συμπλήρωση των κινήτρων οικονομικών ή άλλων που θα προβλέπονται τόσο για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας όσο και για τις υπόλοιπες άγονες ειδικότητες.

Αναφορικά με την τροπολογία που ήδη κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στην Βουλή για ψήφιση, αυτή προβλέπει ότι έως 31.12.2022 παρέχεται:

α) μηνιαίο οικονομικό κίνητρο 400 ΕΥΡΩ για τους ειδικευμένους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ ειδικότητας αναισθησιολογίας, ανεξαρτήτως βαθμού, αντί της ισχύουσας προσαύξησης,

β) μηνιαίο οικονομικό κίνητρο 250 ΕΥΡΩ και για τους ειδικευόμενους ιατρούς που επιλέγουν να ασκηθούν στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, το οποίο θα καταβάλλεται με την ολοκλήρωση κάθε έτους άσκησης.

Τα επιδόματα είναι αφορολόγητα και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

Με τα επιδόματα αυτά επιδιώκεται να αυξηθούν αφενός οι ειδικευμένοι ιατροί ειδικότητας αναισθησιολογίας που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και αφετέρου οι ειδικευόμενοι ιατροί που επιλέγουν να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα αυτή.

Τα επιδόματα καταβάλλονται έως 31.12.2022, προκειμένου έως τότε να διαμορφωθεί ένα συνολικό πλαίσιο οικονομικών και λοιπών κινήτρων για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας και των υπόλοιπων άγονων ειδικοτήτων και να γίνουν οι αναγκαίες νομοτεχνικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική