«Πολλές φορές ο πατριωτισμός κρύβει προσωπικές ατζέντες» είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή – «Διαφώνησα με διερευνητικές συνομιλίες, με το να κάνουμε επίσημο διάλογο την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν» είχε επισημάνει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για το «λομπι του κατευνασμού»
Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε με έμφαση ότι ο «πολλές φορές στη ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες…». Η αναφορά αυτή του υπουργού Εξωτερικών θεωρήθηκε από πολλούς ως έκφραση ενόχλησης για τις επισημάνσεις Σαμαρά από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ. Ο κ. Δένδιας υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας μάλιστα, στον αντίποδα των ισσχυρισμών του κ. Σαμαρά, ότι αυτή η πολιτική ενδυναμώνει την χώρα και ενισχύει τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο Συνέδριο της ΝΔ καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη της ΝΔ με τις αναφορές που έκανε για τα ελληνοτουρκικά και την πολιτική του Ερντογάν ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει δημόσια κριτική στον Νίκο Δένδια για την άποψη που είχε εκφράσει σε συνέντευξή του πριν από έναν χρόνο ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο».
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στη σύζητηση περί πατριωτισμού ανέφερε συγκεκριμένα:
“Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει και κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οιουδήποτε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα. Πώς όμως προσλαμβάνεται αυτός ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες”, σημείωσε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:
“Αλλά ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Πρέπει να δούμε πώς νοηματοδοτεί ο καθένας, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, τον πατριωτισμό όταν αναφέρεται σε αυτόν. Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός, επίσης, δεν συνιστά πατριωτισμό. Ιδίως από πολιτικούς του πατριωτισμού ως οπισθοδρομικό σύνδρομο εκχέει μία βαθύτατη ανασφάλεια. Θυμίζει το γνωστό πίσω στα κανόνια μας, ως εάν οι λέξεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη χώρα”.
Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμα ότι “εμείς πιστεύουμε σε έναν πατριωτισμό που πηγάζει από αυτοπεποίθηση, από βαθιά αίσθηση της ταυτότητάς μας. Ένα πατριωτισμό ανοικτό, εγκάρδιο, που εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Έναν πατριωτισμό που έχει προσλάβει τα μεγάλα διακυβεύματα του 21ου αιώνα. Την ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών. Να έχει αίσθηση του ευρύτερου γεωπολιτικού της ρόλου. Η Ελλάδα οφείλει να ανοίξει. Και αυτή η συμφωνία είναι ένα εργαλείο για να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Πρέπει να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα, και όχι να επανέλθουμε σε σύνδρομα φοβικά που τελικά μέσα από τον περιορισμό, αντί να μας ενδυναμώνουν μας αποδυναμώνουν”.
Δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα των δηλώσεων Δένδια μετά το 12.30″
Τι είχε επισημάνει ο Αντώνης Σαμαράς στο 14ο Συνέδριο
Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο Συνέδριο της ΝΔ είχε επισημάνει αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά: “Θυμίζω ότι υπάρχει στην Ελλάδα το λόμπι του κατευνασμού που διείσδυσε σε όλα τα κόμματα. Οπαδοί της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων που ζητούσαν να μην πάμε με τη Γαλλία αλλά με τη Γερμανία που δεν μας στηρίζει. Διαφώνησα με διερευνητικές συνομιλίες, με το να κάνουμε επίσημο διάλογο την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν και ο Ερντογάν κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις όπως ζητούσε η Μέρκελ.
Ο Ερντογάν κλιμάκωνε τις προκλήσεις του και σήμερα σαρώνει με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και κανείς δεν επιβάλλει κυρώσεις γιατί δεν επιβάλλονται όταν βρίσκεται σε διάλογο μαζί του. Δεν υπήρξε ύφεση, δεν είχαμε ημέρωμα του θηρίου αλλά συνεχή κλιμάκωση. Οι μόνες αποφάσεις του ΟΗΕ που δεν είχε καταπατήσει η Τουρκία ήταν αυτές για τον εποικισμό στην Αμμόχωστο, τις οποίες καταπάτησε πλέον. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, και όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε ότι η απειλή των κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις κυρώσεις. Η Τουρκία δεν κάμφθηκε αλλά αποθρασύνθηκε.
Πήγε να με βαφτίσει ακραίο, το λόμπι του κατευνασμού. Οι εθνικές επιλογές πρέπει να αντανακλούν τις ελπίδες του έθνους και όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες του λαού που οι ίδιοι επιδιώκουν”.
Δείτε την ομιλία Σαμαρά