Οικονομία

Κορκίδης: 60.000 επιχειρήσεις ετοιμάζονται να μετακομίσουν στη Βουλγαρία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Στην γειτονική Βουλγαρία μεταφέρονται μαζικά ελληνικές επιχειρήσεις για να υπερπηδήσουν τον σκόπελο των capitals controls αλλά και την υπερφορολόγηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση μεταφοράς της έδρας τους στη Βουλγαρία.

Το κύμα φυγής επιβεβαιώνει και ανακοίνωση του ΣΕΒ Βουλγαρίας (Bace) που εκτιμά ότι οι έλληνες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Βουλγαρίας θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα σε 90.000 από 70.000 που είναι σήμερα. Ειδικά στο τομέα των εισαγωγών και των διεθνών μεταφορών τα εμπόδια παραμένουν ανυπέρβλητα καθώς μετακινούνται 1700 κοντέινερς καθημερινά από 3.500 πριν επιβληθεί η τραπεζική αργία. Η εφοδιαστική αλυσίδα δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις.  Βιοτεχνίες κλείνουν άλλες προσωρινά και άλλες οριστικά εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών.

Με μορφή χιονοστιβάδας επεκτείνεται  το φαινόμενο  της «αναγκαστικής άδειας άνευ αποδοχών» του προσωπικού όχι μόνο των μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων παρά την χαλάρωση των τραπεζικών εμποδίων. Ανθηρές εξαγωγικές επιχειρήσεις  στέλνουν αναγκαστικές διακοπές εργαζόμενους καθώς  έχουν μπλοκάρει  οι συναλλαγές τους με το εξωτερικό, το λιανικό εμπόριο έχει καθηλωθεί, οι βιοτεχνίες  έχουν σταυρώσει τα χέρια αφού δε μπορούν να πληρώσουν για την προμήθεια υλικών  ενώ στην παροχή υπηρεσιών όλοι ακυρώνουν συμφωνημένες δουλειές. 

«Ξεκίνησαν οι αναγκαστικές άδειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  αλλά ήδη προειδοποιούν και οι μεγαλύτερες  εταιρίες , βιομηχανίες σιδήρου και χρωμάτων. Ακόμα και εξαγωγική εταιρία 70 ατόμων εφαρμόζει αναγκαστικές άδειες. Περιμένουμε νέες απολύσεις  και λουκέτα» επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος  Λίγγος, πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ελευσίνας.

Στον αέρα βρίσκονται οι μισθοί των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα που έπρεπε να έχουν καταβληθεί στο τέλος Ιουνίου. Πολλοί εργοδότες, δίνουν ( δικαιολογημένα ή με πρόσχημα την  κατάσταση) ποσό έναντι στους υπαλλήλους. Μόνο μεγάλες επιχειρήσεις υπό την απειλή του κουρέματος των καταθέσεων εξόφλησαν τους υπαλλήλους τους , την εφορία και το ΙΚΑ και για το μήνα Αύγουστο.  

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο νέος Υπουργός  Εργασίας  κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με τη ΓΣΕΕ, το ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ. Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε τη ΓΣΕΕ ότι η μετενέργεια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης θα παραταθεί έως το τέλος του χρόνου ενώ συζητήθηκε η  επαναρρύθμιση των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού και βεβαίως οι παράλογες απαιτήσεις που εγείρουν οι πιστωτές  για την απελευθέρωση των απολύσεων, το lock-out κα

«Οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα- τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος- Οι καλές προθέσεις φάνηκε ότι δεν αρκούσαν γιατί οι πιστωτές αμφισβητούν όλες τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Αυτό που ζητήσαμε από τον Υπουργό είναι στο διάστημα αυτών των διαπραγματεύσεων να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να είναι σε ισχύ η Εθνική Γενική Συλλογή Σύμβαση Εργασίας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις για την επαναρρύθμιση και βεβαίως επ’ουδενί δεν πρέπει να αποδεχθεί η Κυβέρνηση την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την εισαγωγή του lock-out στην εθνική νομοθεσία, γιατί αυτά, στην ήδη ζούγκλα αγοράς εργασίας, θα αποτελέσουν και το κύκνειο άσμα της εργασίας όπως θα έπρεπε να είναι σαν οργανωμένη κοινωνική δύναμη.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε πρόεδρε υπάρχει και ένα άλλο θέμα, ο αντεργατικός νόμος σε σχέση με τους πλειστηριασμούς που οι εργαζόμενοι πλέον πηγαίνουν στον πάτο των διεκδικήσεων…

Η αλλαγή κατάταξης των εργαζομένων και η προνομιακή θέση των τραπεζών κατά τη γνώμη μας συνιστά μία όχι απλά απαράδεκτη αλλά ευθέως αντικοινωνική ρύθμιση, γιατί και το τελευταίο στοιχείο προστασίας του εργαζόμενου που μάλιστα χάνει και τη δουλειά του μιας και οι επιχειρήσεις αυτές κλείνουν, αφαιρείται.

Δυστυχώς δεν είναι οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη αλλά οι τράπεζες πάνω από τους ανθρώπους.

You may also like