Η τροχιά της καμπύλης μέχρι τις 27 Απριλίου θα κρίνει την τελική ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα
«Εισιτήριο» εξόδου από τον αυτοπεριορισμό αποτελεί η τροχιά που θα διαγράψει η καμπύλη μετάδοσης του κορωνοϊού τις επόμενες 20 ημέρες για τους ειδικούς επιστήμονες και συνακόλουθα το κυβερνητικό επιτελείο. Παρότι κανείς δεν μπορεί να τοποθετήσει με βεβαιότητα στο ημερολόγιο τον ακριβή χρόνο επιστροφής στην προτεραία της πανδημίας κατάσταση, τη λύση στην εξίσωση αυτή φέρνει πιο κοντά η σύγκριση της καμπύλης κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα με άλλες χώρες, ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας για ταχεία μετάβαση στην κανονικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για την εκκίνηση οποιασδήποτε συζήτησης για τη λήξη των μέτρων αυτοπεριορισμού εκ μέρους της κυβέρνησης συνιστά η ευλαβική προσήλωση σε αυτά από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τις επόμενες ημέρες και με ορόσημο την 27η Απριλίου, οπότε και εκπνέει η παράταση της καταντίνας.
«Έχουμε δώσει παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι 27 Απριλίου και αν τα τηρήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από το Μάιο», προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ΕΡΤ, ιχνηλατώντας τα πρώτα βήματα στο μονοπάτι επιστροφής στην κανονική ζωή, με ορίζοντα τον Μάιο.
Κοινή επιδίωξη λοιμωξιολόγων και των κυβερνητικών στελεχών αποτελεί η πασχαλινή περίοδος να κυλήσει «αναίμακτα», ώστε η σταθεροποιητική πορεία που διαγράφει το τελευταίο διάστημα ο ιός στη χώρα να γνωρίσει και περαιτέρω κλιμάκωση από σήμερα και για 20 ημέρες. Η έκβαση της μάχης, ωστόσο, εκ του συστάδην με τον κορονοϊό μέχρι τις 27 Απριλίου προσκρούει στο ενδεχόμενο απόπειρα μαζικής παραβίασης των μέτρων αυτοπεριορισμού, πιθανότητα που απομακρύνει όμως κάθε σχέδιο τερματισμού των όρων προστασίας. Επιχειρώντας να προλάβει τυχόν σχετικούς συνειρμούς, «αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη να δούμε πότε τελειώνει όλο αυτό, πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι δεν είμαστε εκεί.
Μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμία χαλάρωση» υποστήριξε χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, περιγράφοντας την επάνοδο στην κανονικότητα ως μια διαδικασία βαθμηδόν.
«Στη συνέχεια και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων της… μεγάλης επιστροφής στους ειδικούς επιστήμονες. Η απόσταση, όμως, που χωρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που πειθαρχεί στα μέτρα με την «ημέρα της ανεξαρτησίας» παραμένει σημαντική και σίγουρα δεν μπορεί να διανυθεί σε άμεσο χρόνο. « Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε και να μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν. Αυτό πρέπει να ξεκάθαρο» επισήμανε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, διαψεύδοντας κάθε σχετική αυταπάτη.
Στα χαρακώματα… των ναών
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι «φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό», τυχόν εορταστικές «παραφωνίες» και παροξυσμοί δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτοί διαμηνύει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, ιδίως στο πεδίο τέλεσης των ιερών ακολουθιών. Με δεδομένο ότι η νέα παράταση περιοριστικών μέτρων σε όλους τους λατρευτικούς χώρους ισχύει από τις 12 μέχρι και τις 20 Απριλίου, συμπεριλαμβάνοντας και την Μεγάλη εβδομάδα, τα βλέμματα του κυβερνητικού επιτελείου είναι στραμμένα και έξω από τους ναούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δραστικά φαινόμενα συνωστισμού. Η υψηλή πιθανότητα μια τέτοια «αντικοινωνική» συμπεριφορά να πυροδοτήσει ντόμινο κρουσμάτων μετάδοσης του ιού, ιδίως στα αστικά κέντρα με την έντονη πληθυσμιακή πυκνότητα, διαφάνηκε και από τους αριθμούς ασθενών σε καραντίνα που αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μόνο τα κρούσματα στην Αττική από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται σε 1.082, εκ των οποίων 712 είναι και σήμερα ενεργά, με τον κίνδυνο νέας αλυσίδας μετάδοσης του ιού να ελλοχεύει τελικά ανά πάσα στιγμή.«Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προκαλούμε και τις κοινωνίες εκεί έξω στην επαρχία, στα χωριά μας που καρτερικά και εκείνοι έχουν με συνέπεια αντισταθεί στον ιό» συνέστησε στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο «δεν είναι αποδεκτό».
Μίγμα ελέγχων και προστίμων
Την ίδια ώρα, ο αγώνας για την υπεράσπιση του συλλογικού κεκτημένου, δηλαδή η επιβράδυνση ως τώρα του ρυθμού μετάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα θα κριθεί στην… άσφαλτο, καθώς ένα μίγμα αυστηρών ελέγχων και πολλαπλασιασμού των προστίμων κατά την κορύφωση των εορτασμών του Πάσχα είναι στα σκαριά. Ξεκαθαρίζοντας ότι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι θα μείνουν ανοιχτοί και τις ημέρες των γιορτών λόγω της διατήρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυτό που θα συναντήσουν οι επίδοξοι εκδρομείς στις πύλες εξόδου, θα είναι τελικά η ΕΛΑΣ, αν επιχειρήσουν να υπερβούν τους κανόνες αυτοπεριορισμού. «Καταλαβαίνουμε όλοι στην κυβέρνηση ότι η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη και πάρα πολύ δύσκολη. Και καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι τις άγιες μέρες του Πάσχα θα ήθελαν να βρεθούν δίπλα στους δικούς τους, δίπλα στους συγγενείς τους, στα εξοχικά τους, στα χωριά τους και στην περιφέρεια. Όμως δυστυχώς ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης φαίνεται ότι τα πάει καλά», σημείωσε από πλευράς του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Μπροστά στο διακύβευμα, ωστόσο, της διαφύλαξης της καμπύλης σε καθοδική τροχιά εντός των επόμενων 20 ημερών, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι σε πρώτη φάση θα ενταθούν οι έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία ενόψει του Πάσχα και στις εθνικές οδούς, έλεγχοι οι οποίοι θα συνδυαστούν με αυξημένα πρόστιμα για τους παραβάτες, αποθαρρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους από την διακινδύνευση μιας πασχαλινής εξόδου.