Τα δεδομένα της πλατφόρμας θα είναι προσβάσιμα μόνο από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας, ανέφερε στην πρότασή του ο υπουργός Υγείας, κατά τη συμμετοχή του στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19.
Στη συνεδρίαση, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε μια ενιαία πολιτική έναντι της κρίσης, με βάση τον ΠΟΥ και το ECDC, όπως επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προβεί σε κοινή προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών μέσων, εάν αυτό στο μέλλον απαιτηθεί.
Λίγο πριν την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας @SKyriakidesEU, τον προεδρεύοντα Κροάτη @ViliBeros και τον Κύπριο ομόλογό μου @K_Ioannou #COVID19 pic.twitter.com/0qdqiQnw0x
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) February 13, 2020
Στην τοποθέτησή του, ο Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε πρόταση για τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών, με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων, που θα ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ των κρατών-μελών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Όπως ανάφερε στην πρότασή του ο υπουργός Υγείας, τα δεδομένα της πλατφόρμας θα είναι προσβάσιμα μόνο από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Θα δίνουν όμως τη δυνατότητα να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και άρα να σχεδιάζονται από τους ειδικούς επιστήμονες οι πολιτικές υγείας.
Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υγείας:
«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Προεδρία, για τη σημαντική πρωτοβουλία και τη σύγκληση του έκτακτου Συμβουλίου και να συγχαρούμε και την Επιτροπή στο πρόσωπο της Επιτρόπου, της κυρίας Κυριακίδου, για τη συνεργασία την οποία είχαμε και έχουμε μέχρι σήμερα.
Η Ελλάδα συμβαδίζει με τα πρωτόκολλα, την ενημέρωση και τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως και του ECDC. Υπάρχει ένα εθνικό πλάνο με 13 νοσοκομεία αναφοράς, με 3 εργαστήρια σε ό,τι έχει να κάνει με τα δείγματα.
Μέχρι στιγμής, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιοι κρούσμα καίτοι έχουν διερευνηθεί περιστατικά, τα οποία γρήγορα και άμεσα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και οι ειδικοί επιστήμονες, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι στη χώρα έρχονται να αντιμετωπίσουν.
Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι προφανές, ότι στη σύγχρονη επιστήμη της επιδημιολογίας οι ιοί δε γνωρίζουν σύνορα. Με τη μεγάλη συχνότητα των επαγγελματικών και τουριστικών ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και παγκοσμίως, η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί σε αυτό το κομμάτι.
Για να μπορέσουμε να πετύχουμε έναν σύγχρονο έλεγχο, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κράτη-Μέλη και το ECDC πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακό συγχρονισμό.
Τα δεδομένα και τα νέα δεδομένα εντός Ε.Ε. θα πρέπει να γνωστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη μόνον από τις ομάδες διαχείρισης κρίσεων κάθε χώρας.
Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχουν δεδομένα παλιών και νέων κρουσμάτων, ιχνηλάτηση και σύνδεση περιστατικών, εξέλιξη της πορείας της υγείας των ασθενών και των ιατρικών παρατηρήσεων.
Θεωρούμε πως αυτός είναι ένας επιστημονικός τρόπος να συνεργαστούμε και να ελέγξουμε επαγγελματικά, σε ιατρική βάση, το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε»