Έρημο τοπίο θύμιζε η χώρα μετά τις 10 το βράδυ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – Πάνω από 85.000 έλεγχοι – Αντιμέτωπη με ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων η Ροδόπη
Με αισθήματα ανακούφισης υποδέχτηκαν το νέο έτος όλοι οι συμμετέχοντες στο «πείραμα» της Πρωτοχρονιάς, καθώς για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, τόσο η Αθήνα, όσο και όλη η επικράτεια θύμιζαν έρημο τοπίο μετά τις δέκα χθες το βράδυ, αφήνοντας στη λήθη σκηνές μαζικού εορτασμού και μεταμεσονύκτιας διασκέδασης.
Η καθολική συμμόρφωση των πολιτών με το πρωτόγνωρο, περιοριστικό πλαίσιο συνοδεύτηκε από ικανοποίηση των ιθυνόντων τόσο για τον άρτιο επιχειρησιακό σχεδιασμό, όσο και για την υποδειγματική συμπεριφορά των πολιτών, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα το 2021.
«Γράφετε ιστορία»
«Το 2020 μας βρήκε για πολλούς μήνες στους δρόμους, στον Έβρο και μετά με την πανδημία βρεθήκαμε στους δρόμους και εξακολουθούμε και σήμερα και βοηθάμε τους πολίτες, προσπαθούμε να σταματήσουμε την πανδημία. Να συνεχίσουμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια, είστε όλοι αξιέπαινοι, είστε οι μικροί ήρωες της εποχής, γράφετε ιστορία και τους επόμενους μήνες θα είμαστε παρόντες για να απαλλαγούμε από ένα μεγάλο κακό που βρήκε την Ελλάδα και την ανθρωπότητα. Εμείς, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να βελτιώσουμε την ζωή σας, τις συνθήκες της δουλειάς σας και να αισθάνεστε όλοι ευτυχισμένοι» δήλωσε, στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής κατά την αλλαγή του χρόνου, ανταλλάσσοντας ευχές με το προσωπικό μέσω του ασυρμάτου.
Η αποστροφή του υπουργού για τους «μικρούς ήρωες» των ελεγκτικών μηχανισμών απέκτησε νόημα με την έλευση της νέας χρονιάς, καθώς περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί υποδέχτηκαν το 2021 στο καθήκον, περιορίζοντας έτσι, αποφασιστικά τη διασπορά του ιού. Επιπλέον, οι εικόνες ερήμωσης από το Σύνταγμα, την Πλατεία Αριστοτέλους, τις εθνικές οδούς και τα αεροδρόμια της χώρας έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στους υγειονομικούς, όσο και στους επιστήμονες να επιχειρήσουν ακόμη πιο εντατικά στην καταπολέμηση της πανδημίας, με τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια να κάνουν την εμφάνισή τους από τις πρώτες ώρες του 2021.
Στον Πυροσβεστικό Σταθμό Περιστερίου άλλαξε χρόνο ο Νίκος Χαρδαλιάς
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, στον Πυροσβεστικό Σταθμό Περιστερίου άλλαξε χρόνο και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τα στελέχη της βάρδιας, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε για τις καθιερωμένες ευχές το Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου, το 251 στρατιωτικό νοσοκομείο, καθώς και το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέλεξε με τον τρόπο αυτό να τονίσει τη διακλαδικότητα και τη διαρκή συνεργασία μεταξύ των φορέων που συνεπικουρούν την Πολιτική Προστασία στο έργο της, όπως είναι το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το ΕΚΑΒ, μην παραλείποντας να τιμήσει και τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό. Επίσης, επιλέγοντας να επισκεφθεί περιοχές της Δυτικής Αθήνας, όπου σημειώθηκε έξαρση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε για ακόμα μια φορά το μήνυμα ότι η Πολιτική Προστασία είναι παρούσα όπου χρειάζεται.
Ήδη, όμως, τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο καταγράφηκε στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, από την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, ενισχύοντας τις ελπίδες για αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην πόλη μετά από 2,5 μήνες lockdown. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας περιλαμβάνει 8 συλλήψεις και 1.668 παραβάσεις των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα, επιτρέπει την περαιτέρω συζήτηση μεταξύ των ειδικών για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αρχής γενομένης από το άνοιγμα των σχολείων.
Πάνω από 85.000 έλεγχοι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Συνολικά, όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς 85.150 ελέγχους και κατέγραψαν 1.683 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 527.050€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε πέντε επιχειρήσεις. Ως κυριότερες παραβάσεις καταγράφηκαν οι:
1. Μη χρήση μάσκας
2. Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων
3. Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)
Θετικοί οιωνοί
Η κρίση, άλλωστε, των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα διαμορφωθεί με βάση όλα τα τελευταία στοιχεία, ώστε την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου να γνωμοδοτήσουν αναφορικά με την επαναφορά των μαθητών στις σχολικές μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το επικρατέστερο σενάριο περιλαμβάνει την επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις 8 ή τις 11 του Γενάρη και με προτεραιότητα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν κατέληξαν στην τελική τους εισήγηση πριν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ώστε να ανιχνεύσουν τυχόν τάσεις ανόδου ή σταθεροποίησης της διασποράς, μέσω της γενικής, κοινωνικής συμπεριφοράς.
Στους θετικούς οιωνούς των πρώτων ωρών του 2021 εντάσσεται και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Αναλυτικά, η πρώτη ημέρα του 2021 μέτρησε 597 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, καταγράφοντας πτωτική τάση σε σχέση με τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αλλά σχεδόν αμετάβλητος παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίοι έφτασαν τους 429. Εξίσου ανησυχητική είναι και η υψηλή συγκέντρωση νέων κρουσμάτων στην Αττική, τα οποία διαμορφώθηκαν σήμερα στα 210, ενώ έπεται η Θεσσαλονίκη με 79. «Έκπληξη» επίσης αποτέλεσε και η τρίτη θέση σε κρούσματα της Ροδόπης με 37 κρούσματα, φλερτάροντας ανοιχτά με το ενδεχόμενο πρόσθετων, περιοριστικών μέτρων.