«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε, κρίσιμος ο Απρίλιος», το μήνυμα Μητσοτάκη - «Απαραίτητα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, δεν είναι ώρα για παιχνίδια εντυπώσεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας - «Πολλά θα έχουν αλλάξει στην πολιτική μόλις κλείσει ο κύκλος του κορωνοϊού», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά
Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρώτη σε συνθήκες πανδημίας, διεξήχθη σε ήπιο κλίμα, χωρίς κορώνες, εντάσεις και λαϊκισμούς (τουλάχιστον από τους περισσότερους) διευκολύνοντας την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις θέσεις των κομμάτων, την επάρκεια επιχειρημάτων και προτάσεων αλλά και για την ωριμότητα που επιδεικνύουν οι κομματικές ηγεσίες εν μέσω της χειρότερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.
Ο πρωθυπουργός υπό το βάρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και με τον αέρα που του δίνουν τα πρώτα, συγκρατημένα αισιόδοξα -όπως τα χαρακτήρισε- αποτελέσματα στην μάχη κατά του κορωνοϊού χάρη σε μέτρα που φαίνεται να έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, μετέτρεψε την ομιλία του σε διάγγελμα. Τόνισε την ανάγκη αυτοπεριορισμού για να περάσει με τις ελάχιστες απώλειες και ο Απρίλιος, που αποτελεί τον κρισιμότερο μήνα του πολέμου ενώ παράλληλα παρουσίασε το όραμα του για την Ελλάδα της μετά-κορωνοϊό κρίσης.
Απο την άλλη πλευρά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ισορροπήσει σε μια ετερόκλητη ρητορική που από την μια περιελάμβανε δηλώσεις συναίνεσης και από την άλλη υπαινιγμούς για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και καταγγελίες περι διευκόλυνσης αισχροκερδειών. Σε μια αποστροφή του λόγου μάλιστα, όπου είπε πως “θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα” θύμισε και το περίφημο hashtag: “Μετά θα λογαριαστούμε”.
“Αυτό, όμως, το οποίο δεν πρόκειται να ανεχθώ είναι φθηνές απειλές του τύπου «όταν γυρίσουμε θα λογαριαστούμε», αλλά ούτε και την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news από χείλη πολιτικών. Γιατί όλα αυτά, δυστυχώς, τα λένε και τα κάνουν επώνυμα στελέχη και Βουλευτές σας. Είναι μία ευκαιρία σήμερα, κύριε Τσίπρα, να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν, αλλά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους” επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.
Η κυρία Φώφη Γεννηματά επισήμανε την ανάγκη στήριξης του υγειονομικού προσωπικού και των προγραμμάτων κατ οίκον νοσηλείας ενώ ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι εκτός από τους πολίτες σε καραντίνα μπαίνουν και τα εργασιακά δικαιώματα.
Η Ελλάδα των μεγάλων ανθρώπων
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, στα πρώτα συγκρατημένα αισιόδοξα αποτελέσματα αλλά και στην ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού τουλάχιστον εως το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, όμως κατέθεσε και το όραμά του για την Ελλάδα της μετά-κορονοϊό κρίσης.
Για ένα συνολικό σχέδιο που θα στηρίζεται στα υλικά της πατριωτικής ευθύνης, στους “μεγάλους ανθρώπους” της αξίας και της φιλότιμης προσπάθειας όπως είναι οι χιλιάδες ανώνυμοι ιατροί και νοσηλευτές που παλεύουν στην πρώτη γραμμή της μάχης αλλά και ο επώνυμος καθηγητής Σωτήρης Τσίοδρας.
“Από την περιπέτεια αυτή θα βγούμε σίγουρα λαβωμένοι. Θα βγούμε, όμως, και κερδισμένοι με μεγαλύτερη πίστη στην ατομική ευαισθησία, αλλά και στις συλλογικές μας δυνάμεις και έχοντας πλέον στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας, της φιλότιμης Ελλάδας, είτε αυτά κρύβονται πίσω από τη μάσκα του νοσηλευτή είτε μας συμβουλεύουν με τη σεμνή φωνή του καθηγητή κ. Τσιόδρα. Αυτά είναι τα πρόσωπα που αξίζουν στη σύγχρονη Ελλάδα” επισήμανε ο πρωθυπουργός γα να προσθέσει: “Όλοι μας θα αφήσουμε πίσω τη σημερινή δοκιμασία, έχοντας γίνει ωριμότεροι, έχοντας εκπαιδευτεί περισσότερο στον εθελοντισμό, έχοντας εξοικειωθεί περισσότερο με τις μεγάλες δωρεές, αλλά και τις μικρές δωρεές, έχοντας εξοικειωθεί στην πρωτοβουλία, αλλά και στην ομαδική δουλειά, κυρίως, όμως, έχοντας αποκαταστήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτεία, προς το κράτος, αλλά και προς τον συμπολίτη τους. Όλα αυτά συγκροτούν τον πατριωτισμό της ευθύνης και θα γίνουν και πάλι τα υλικά μιας γεωγραφικά μικρής χώρας, αλλά με μεγάλους ανθρώπους, της αυριανής Ελλάδας”.
Οι παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία αφορούν μόνο την περίοδο της κρίσης
Αναφορικά με το κράτος επισήμανε ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ωστόσο εξήγησε ότι πρέπει να “προστατεύει και όχι να καταπιέζει. Ένα κράτος το οποίο καθοδηγεί χωρίς να ποδηγετεί”. Τόνισε ότι τα όπλα που επιστρατεύτηκαν στην μάχη κατά του κορονοϊού θα συνεχίσουν και την επόμενη ημέρα κάνοντας ειδική αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελέστηκε σε λίγες μόλις εβδομάδες, στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις αλλά και στις νέες μορφές διδασκαλίας. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία αφορούν μόνο την περίοδο της κρίσης.
Είμαστε στο τέλος της αρχής
Αναφορικά με την πανδημία τόνισε πως όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο καθώς δεν είμαστε στην αρχή του τέλος αλλά στο τέλος της αρχής. “Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας” επισήμανε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε πως αν “χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε μετά”.
Πάντως ευχαρίστησε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για την υπευθυνότητα που έχει επιδείξει και καταδίκασε την ανεύθυνη στάση μιας μειοψηφίας προειδοποιώντας πως αν συνεχιστούν τα μεμονωμένα φαινόμενα ανυπακοής θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο χρόνος που κερδήθηκε απο την έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων έδωσε την δυνατότητα στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας με προσλήψεις και εξοπλισμό. Επισήμνε την ανταπόκριση των ιδιωτών με δωρεές ενώ εξήρε και την απόφαση της Βουλής να χρηματοδοτήσει την δημιουργία νέας σύγχρονης μονάδας ΜΕΘ στο Σωτηρία με 50 κλίνες κόστους 8 εκατ ευρώ.
Ευελιξία στην διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ καταδίκη
Τέλος, προανήγγειλε πως η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή θα ανακοινώσει νέο ευέλικτο πλαίσιο χρήσης των κονδυλίων ΕΣΠΑ που υιοθετεί τις ελληνικές προτάσεις. Ωστόσο, επέκρινε τις αντιδράσει για την έκδοση ευρωομολόγου ενώ καταδίκασε την στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπαν.
Αλ. Τσίπρας: Ενίσχυση υγειονομικού προσωπικού και περισσότερα τεστ
Απο την πλευρά του ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τα περιοριστικά μέτρα ως μέσο προστασίας απο την πανδημία ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει την προστασία του υγειονομικού προσωπικού που δίνει την μάχη στην πρώτη γραμμή του πολέμου.
Παράλληλα αν και παραδέχθηκε ότι δεν είναι ειδικός ασπάστηκε τις απόψεις που αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν εκτεταμένα τέστ διάγνωσης κορονοϊού.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα οικονομικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η μέθοδος με την τμηματική παροχή μέτρων προσομοιάζει με την “ανοσία της αγέλης” καλώντας παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει συνολικό ενίσχυσης που θα μπορούσε να φτάσει και στο 20% του ΑΕΠ.