Με ανοιχτά χαρτιά απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός μπροστά στην έκταση της πανδημίας -Task force η Πολιτική Προστασία -Νέες ελαφρύνσεις
Καθαρό στίγμα προθέσεων και προτεραιοτήτων έδωσε με το χθεσινό διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με την επόμενη μέρα να βρίσκει το Μέγαρο Μαξίμου να επεξεργάζεται τις τεχνικές λεπτομέρειες των νέων μορφών εργασίας και εκπαίδευσης, αλλά και τις περαιτέρω δυνατότητες στήριξης της πραγματικής οικονομίας.
Task force η Πολιτική Προστασία
Το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, αλλά και η επίτευξη του μέγιστου δυνατού συντονισμού της κεντρικής κυβέρνησης με όλες τις περιφέρειες της χώρας τέθηκαν, άλλωστε, από νωρίς χθες το πρωί στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των 13 περιφερειών της χώρας, προκειμένου "τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας", όπως εξήγησε στο διάγγελμα του ο κ. Μητσοτάκης.
Νέες ελαφρύνσεις
Η παρουσία ήδη στην ίδια σύσκεψη του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά εξηγήθηκε αναλυτικά στο μήνυμα του Πρωθυπουργού, με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον ρόλο- κλειδί, καθώς "αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό Κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας" απέναντι στην πρόκληση της "υγειονομικής απειλής". Πέρα από το επιχειρησιακό σκέλος, ο κ. Μητσοτακης ανακοίνωσε 2.000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας με "διαδικασίες – εξπρές", ενώ άφησε εκ νέου περιθώριο και για πρόσθετες ελαφρύνσεις, προαναγγέλοντας ότι "σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται".
"Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυππουργός, καθώς υπογράμμισε ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κανει γρήγορα ότι χρειάζεται για να στηριξει τα κράτη -μέλη της".
Η κοινωνία ενώθηκε
Την ίδια ώρα και σε έναν πιο προσωπικό τόνο, «είναι αλήθεια ότι από τη θέση του πρωθυπουργού κλήθηκα, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, να αντιμετωπίσω μια μεγάλη διπλή κρίση. Όμως, η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Που απαιτούν αποφασιστικότητα, ευελιξία, γρήγορες αποφάσεις και τολμηρές κινήσεις" περιέγραψε ο Πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι "την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Γιατί η κοινωνία ενώθηκε κάτω από την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα μας…Έτσι θα αποκρούσουμε και την υγειονομική απειλή του κορονοϊού", προτάσσοντας την εθνικη ενότητα ως βασική προϋπόθεση για την υπέρβαση και της υγειονομικής κρίσης.
Το… θείο γάντι
Με ζητούμενο τη δημόσια υγεία, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να λάβει δημόσια θέση αναφορικά με τις αιτιάσεις για την μετάδοση του ιού στις λατρευτικές τελετές της Εκκλησίας, στον απόηχο και της απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Προσεγγίζοντας ρεαλιστικά την κατάσταση, "Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα "πιστεύω" μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας δημόσια "τη στήριξη της ηγεσιας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό". Παραμερίζοντας το όποιο πολιτικό κόστος, "ο θεσμικός μου ρόλος μου επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα", κατέληξε ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Σφυγμομετρώντας τον κλήρο
Την επιλογή του Πρωθυπουργού να τοποθετηθεί με πραγματιστικούς όρους απέναντι στην δημόσια αντιπαράθεση για την θεία κοινωνία υποδέχτηκαν με χαμηλούς τόνους τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ένα "βήμα προς τον ορθολογισμό", όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς ζητούμενο παραμένει η στάση του ίδιου του κλήρου. Πέρα από τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθετηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνων, Ιερώνυμου τις επόμενες ώρες, ενώ αρκετοί ιεράρχες έχουν τοποθετηθεί δήμους τελευταία εικοσιτετράωρα για το ζήτημα, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να επισημαίνει "μπορείτε να λατρεύετε το θεό παντού" χωρίς αυτό να απαιτεί συνάθροιση σε μαζικούς χώρους.