Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Να δικαιώσουμε αυτό το Πάσχα το αληθινό μήνυμα της γιορτής «που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα – Η Μεγάλη Εβδομάδα να φέρει νωρίτερα την «Ανάσταση» και να μην παρατείνει τον «Γολγοθά», το μήνυμά του
Τον ξεχωριστό χαρακτήρα που αποκτά η Μεγάλη Εβδομάδα που ήδη διανύουμε στον συλλογικό αγώνα που δίνουμε οι Έλληνες πολίτες στη μάχη κατά του κορωνοϊού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο μήνυμα που απηύθυνε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας για να στείλει το μήνυμα ότι στο χέρι μας να φέρουμε μια ώρα αρχύτερα την «Ανάσταση» που συμπίπτει με την άρση των περιορισμών που μας έχουν κλείσει στα σπίτια μας.
Επισημαίνοντας ότι στο αμέσως προηγούμενο μήνυμά του είχε τονίσει ότι ο Απρίλιος ήταν ο πιο κρίσιμος μήνας στη μάχη κατά του Cοvid-19, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η τρέχουσα εβδομάδα καθίσταται πλέον ως η πλέον κρίσιμη. «Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα», ανέφερε. «Στην οποία αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση».
Αυτό το Πάσχα, είπε ο πρωθυπουργός, «θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε την ευκαιρία του νέου τηλεοπτικού μηνύματος για να στείλει το αισιόδοξο μήνυμα ότι δεν θα αργήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, που θα αρχίσει νωρίτερα εφόσον συνεχιστεί και το αμέσως προσεχές διάστημα η συμμόρφωση στις συστάσεις των ειδικών.
Εμπιστοσύνη και πειθαρχία
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πολίτες «για την εμπιστοσύνη, αλλά και την πειθαρχημένη συμπεριφορά», προσθέτοντας: «Αποδείξαμε, ως λαός, ότι έχουμε μεγάλες εσωτερικές δυνάμεις και αντοχές. Δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κι αν αυτό μας προσφέρει μια εύλογη ικανοποίηση, γιατί όχι και υπερηφάνεια, μας εξοπλίζει, ταυτόχρονα, με πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσουμε τη μάχη».
«Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη», υπογράμμισε εν συνεχεία. «Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα. Στο διάστημα που πέρασε, είχαμε, και θα έχουμε ακόμα, δυστυχώς, απώλειες. Πολύ λιγότερες, όμως, απ’ όσες αν είχαμε ακολουθήσει άλλη πολιτική. Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε στο δρόμο που χαράξαμε: Θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι «η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Kαι μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα».
Επεσήμανε, εξάλλου, ότι «μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση άλλαξαν πολλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα», ότι «στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έγιναν σε μόλις πέντε εβδομάδες, όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες» και ότι «το σύνολο του δημόσιου τομέα παίρνει νέα μορφή, καθώς οι υπηρεσίες του ψηφιοποιούνται και απλώνονται για να εξυπηρετούν πιο εύκολα και πιο σύντομα τον πολίτη».
Μίλησε, τέλος, για την εμπιστοσύνη προς το Κράτος, την κυβέρνηση, τον συμπολίτη, καθώς «διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό». Αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων ύψους 24 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ληφθεί και ανακοίνωσε νέο έκτακτο βοήθημα 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια άνεργους.