Πολιτική

Κουμουτσάκος: Κινδυνεύει να χαθεί παράθυρο ευκαιρίας στο ζήτημα ΠΓΔΜ

Η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος, αγνόησε το εσωτερικό μέτωπο και η ευκαιρία που έχει με την εξωτερική διάσταση της υπόθεσης κινδυνεύει να χαθεί και μαζί να χαθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας, για να λυθεί με όρους πολύ καλούς το ζήτημα που μας απασχολεί τόσα χρόνια, δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM», σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο εσωτερικό της χώρας σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ.

«Υπάρχει μία εντονότατη εσωτερική διάσταση, γιατί είναι ένα θέμα που αγγίζει την ψυχή, την αξιοπρέπεια, την καρδιά όλων των Ελλήνων. Δεν μπορείς να έχεις μία επιτυχημένη διαπραγμάτευση, αν το εσωτερικό μέτωπο είναι διασπασμένο και κατακερματισμένο. Εδώ -λυπάμαι να πω- αυτό το εσωτερικό μέτωπο φρόντισε η κυβέρνηση με χειρισμούς να το τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα. Πώς το έκανε αυτό; Αφήνοντας τον κ. Καμμένο να έχει μία διαφορετική άποψη, επενδύοντας σε αυτή τη θέση για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ, επιχείρησε όχι να λύσει το ζήτημα, αλλά να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει προβλήματα στη ΝΔ, κράτησε επί τρεις μήνες στο σκοτάδι όλες τις πολιτικές δυνάμεις και εκείνους που εξέφρασαν την ευαισθησία τους για το ζήτημα της ονομασίας τους χαρακτήρισε Χρυσή Αυγή και ακραίους. Αυτά τα τρία μεγάλα λάθη διέσπασαν το εσωτερικό μέτωπο, που ειδικά για το θέμα της ονομασίας είναι απαραίτητο να υπάρχει ενωμένο» εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της ΝΔ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διευκρίνισε: «Εμείς διαπραγματευόμασταν στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, με αλλαγή Συντάγματος, με κατάργηση της κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού. Αυτή η διαπραγμάτευση δεν ευοδώθηκε και η Ελλάδα το 2008 πήρε μία πολύ γενναία, πολύ ισχυρή απόφαση να αντιταχθεί στις επιθυμίες πολύ μεγάλων διεθνών παικτών και τελικά να πείσει τη Συμμαχία να υιοθετήσει μία ομόφωνη θέση, που έλεγε ότι χωρίς λύση που θα μπορούσε να δεχθεί η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ. Από τότε πέρασαν 10 χρόνια και λέγαμε ότι οι συνθήκες οι εξωτερικές είναι πολύ ευνοϊκότερες από ό,τι τότε για μία πολύ καλύτερη λύση».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο θέμα σημείωσε: «Υπάρχει πραγματικά -όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλους τους συνομιλητές στην Ευρώπη- μία σαφής ανησυχία, αλλά και απορία για το πού πάει η Τουρκία. Το κλίμα δεν είναι καλό για την Τουρκία, είτε στις Βρυξέλλες , είτε στην Ουάσιγκτον. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε όλοι να μην αποσυνδεθεί τελείως από τη Δύση, να μην προχωρήσει η αποδυτικοποίησή της, διότι αυτό θα την καταστήσει ακόμη πιο απρόβλεπτη και ακόμη πιο επιθετική. Εμείς δεν έχουμε λόγο να θέλουμε μια απομάκρυνση, μία δραματική ρήξη Τουρκίας – Δύσης και Ευρώπης, όμως ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να κάνει τις κινήσεις, σε εκείνην πέφτει το βάρος για να διατηρήσει την προοπτική».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», το οποίο αναφέρεται σε «σχέδια που υπέβαλαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Γαλλία για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050», το χαρακτήρισε θετικό, διερωτώμενος, ωστόσο, «πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». «Βεβαίως είναι μία πολύ σοβαρή εφημερίδα, αλλά το πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πότε αυτό θα εφαρμοστεί, με ποια συγκεκριμένα βήματα και τι θα σημάνει πραγματικά για την ελληνική οικονομία, θα πρέπει να το δούμε στο πεδίο, αλλά το δημοσίευμα είναι ένα θετικό δημοσίευμα», είπε.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο και την προοπτική καθαρής εξόδου στις αγορές εκτίμησε: «Μετά από 7-8 χρόνια θυσιών κάθε κίνηση που πρέπει να γίνει δεν μπορεί παρά να είναι μία κίνηση που θα διασφαλίζει ότι οι Έλληνες που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν έχουν λόγο να ελπίζουν για κάτι στέρεα καλύτερο και όχι κάτι παροδικά καλύτερο που θα γυρίσει και πάλι αρνητικά και θα βυθίσει την χώρα και την κοινωνία σε νέες περιπέτειες. Επομένως ο τρόπος δανεισμού, ο χρόνος δανεισμού και τα υποστηρικτικά οικονομικά εργαλεία αποτελούν ένα μείγμα που πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά».

You may also like