Πολιτική

Κουμουτσάκος: Ζήσαμε τον πιο δύσκολο χρόνο από πλευράς τουρκικών παραβιάσεων

Χρονιά δύσκολη για την Ελλάδα όσον αφορά τις παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας χαρακτήρισε το 2017 ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ζήσαμε τον -εδώ και δεκαετίες- πιο δύσκολο χρόνο, από πλευράς τουρκικών παραβιάσεων και προκλητικών δηλώσεων, όσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», κάνοντας μία αποτίμηση της πορείας των ελληνικοτουρκικών σχέσεων κατά το 2017.

«Πέραν του μεγάλου αριθμού των παραβιάσεων -είναι πραγματικά πρωτόγνωρος, αγγίζει τις 3.000 παραβιάσεις στον αέρα και 1.700 στις θάλασσα- θυμίζω ότι αυτή τη χρονιά είχαμε και τουλάχιστον τέσσερις προκλητικές ενέργειες, που είναι κομβικές: την παραβίαση των χωρικών υδάτων των Ιμίων από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, τη δήλωση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, ότι το Φαρμακονήσι είναι τουρκικό νησί, μία τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή του Αγαθονησίου και την αναφορά του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ -δύο φορές, και τον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο- για 130 νησιά “γκρίζων” ζωνών», διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε, πως «οι σχέσεις με την Τουρκία είναι δύσκολες, δεν αναπτύσσονται ευθύγραμμα, έχουν μπρος και πίσω, κορυφώσεις και πτώσεις και το στοίχημα είναι μία προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης». Υπογράμμισε ωστόσο, πως «για να επιτευχθεί αυτή η συνεχής βελτίωση, χρειάζονται στέρεες βάσεις και οι μόνες στέρεες βάσεις είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών».

Αποτιμώντας την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εξέφρασε την άποψη, πως δεν άλλαξε τη δυναμική μίας σχέσης με ένταση, όπως αυτή φάνηκε τον περασμένο χρόνο.

«Πιστεύω ότι, πέρα από τον τρόπο που εξελίχθηκε η επίσκεψη, με αυτή τη δημόσια αντιπαράθεση -όπου σωστά εμείς απαντήσαμε, έπρεπε να απαντήσουμε, οφείλαμε να απαντήσουμε και σε επίπεδο Προέδρου και σε επίπεδο πρωθυπουργού- έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν, από ελληνικό έδαφος, από μία ευρωπαϊκή χώρα, να επαναφέρει όλη την αναθεωρητική του ατζέντα για την περιοχή και τις απόψεις του για την μουσουλμανική μειονότητα, για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης. Νομίζω ότι τελικά, συνολικά, περισσότερο τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τις βελτίωσε», διευκρίνισε.

«Αισθάνομαι ότι έχει υπάρξει ένας τραυματισμός» συνέχισε ο τομεάρχης της ΝΔ, «και μετά από αυτή την επίσκεψη υπήρξαν σκληρές δηλώσεις, όσον αφορά τις “γκρίζες” ζώνες και ξαναμπήκε το ελληνικό θέμα μέσα στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο της Τουρκίας, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων, επειδή δημιουργεί εντάσεις, δεν είναι θετικό».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε, πως τη στιγμή που «οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας δεν πάνε καθόλου καλά και είναι πολύ τραυματισμένες», η Ελλάδα «έχει κάθε λόγο να μην θέλει μία πλήρη και δραματική απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη». «Αν τώρα είναι απρόβλεπτη η Τουρκία, μία οριστική της ρήξη με την Ευρώπη θα την κάνει διπλά και τριπλά απρόβλεπτη, κάτι που θα έχει επίδραση και στην περιοχή μας. Εμείς, ως Ελλάδα, πρέπει να θέλουμε να συντηρείται μία ουσιαστική και λειτουργική σχέση Ευρώπης- Τουρκίας, με προοπτική σε βάθος χρόνου» εξήγησε.

«Να μην εγκαταλείψει η κυβέρνηση την ξεκάθαρη θέση του 2008 για την ΠΓΔΜ»
Σχετικά με την αναθέρμανση της συζήτησης γύρω από την διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε: «Έχουμε την επανεκκίνηση μίας διαπραγμάτευσης σε μία καλύτερη ατμόσφαιρα, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στα Σκόπια. Όμως, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα -και το στηλιτεύω αυτό- η κυβέρνηση, ενώ έχει ξεκινήσει αυτή η διαπραγμάτευση, είναι μια κυβέρνηση χωρίς συνοχή, σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα εξωτερικής πολιτικής εμφανίζεται μία πρωτόγνωρα αλλοπρόσαλλη κατάσταση». «Ενώ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση» διευκρίνισε ο τομεάρχης της ΝΔ, «άλλα λέει το υπουργείο και ο υπουργός Εξωτερικών, άλλα δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και άλλα έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν τουλάχιστον 3-4 υπουργοί της κυβέρνησης, υπάρχουν αποστάσεις και αυτό είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία προοπτική εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε: «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία είχαμε επιτύχει το 2008 μία ξεκάθαρη θέση, να πείσουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η ατλαντική προοπτική, ούτε η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, χωρίς πρώτα να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, με έναν τρόπο αμοιβαία αποδεκτό. Αυτή ήταν μία μεγάλη διπλωματική νίκη και πρέπει να χτίσει η κυβέρνηση πάνω σε αυτήν, να μην εγκαταλείψει αυτή την προϋπόθεση. Πρώτα λύση, μετά πρόσκληση. Πρώτα λύση, μετά ενταξιακή διαδικασία».

Σημείωσε δε, πως «η ΝΔ θα περιμένει για να αξιολογήσει πώς κινείται η κυβέρνηση, με μία ενιαία πρόταση, μία ενιαία θέση, που θα δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης και θα έχει υποστήριξη του συνόλου της κυβερνητικής-κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Ελλήνων». «Μόνο αυτή είναι μία βάση συζήτησης. Τα υπόλοιπα -άλλα να λέει ο ένας, άλλα ο άλλος, ανάλογα με το πώς τον συμφέρει- αντιλαμβάνεστε ότι δεν θεωρούμε ότι είναι μία σοβαρή θέση για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αντιθέτως είναι μία αλλοπρόσαλλη στάση και εμείς δεν μπορούμε να την παρακολουθήσουμε» εξήγησε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η Ελλάδα μπορεί να εξάγει σταθερότητα, σημαντικά τα τριμερή σχήματα»
Αναφερόμενος στα τριμερή και τετραμερή συνεργασίας «Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ», «Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος», «Ελλάδα-Σερβία-Βουλγαρία- Ρουμανία», ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, πως πρόκειται για «μικρές ουσιαστικές και φιλικές συνεννοήσεις, που αναδεικνύουν αυτόν τον ρόλο του κομβικού κράτους της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα έχει μία ιδιαίτερη προστιθέμενη γεωπολιτική αξία σε μία περιοχή που ταράσσεται από αβεβαιότητες, από μη προβλεψιμότητες, από αναταράξεις και εντάσεις. Η Ελλάδα μπορεί να εξάγει σταθερότητα, είναι σταθερή τα τελευταία 43 χρόνια, λόγω των μεγάλων επιλογών που έγιναν στη δεκαετία του ’70, για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η επικράτηση των αυτονομιστών στις χθεσινές εκλογές στην Καταλονία, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε: «Θεωρώ θετικό ότι η Ευρώπη έσπευσε αμέσως να στείλει ένα μήνυμα, ότι δεν μεταβάλλεται η θέση της, διότι -ούτως ή άλλως- οι μονομερείς αποσχίσεις ή αποφάσεις ανεξαρτητοποίησης είναι διαδικασίες τραυματικές […] η Ευρώπη προφανώς έστειλε αυτό το μήνυμα, για να αποτρέψει μία μονομερή απόφαση απόσχισης, που θα ξεκινούσε μία διαδικασία κατακερματισμού, που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει. Άλλο είναι να συνομιλήσεις και να είναι ένα “συναινετικό διαζύγιο” και άλλο μία μονομερής πράξη απόσχισης».

You may also like