Το ΔΝΤ στηρίζει το «κούρεμα», το οποίο όμως έχει μικρότερα οφέλη συγκριτικά με τα όσα εκτιμούσε έως τώρα το Ταμείο. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία.
Σε συμφωνία με ιδιώτες πιστωτές της για «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν κατά 20% ήλθε η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της χώρας, συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμφωνία θα ελαφρύνει το δημόσιο χρέος κατά περίπου 4 δισεκ. δολάρια, ενώ παράλληλα οι δανειστές δέχτηκαν μετάθεση της λήξης των ομολόγων που κρατούν κατά τέσσερα χρόνια. «Μας δίνει χώρο να αναπνεύσουμε», δήλωσε στην «Wall Street Journal» η υπουργός Οικονομικών Νάταλι Γιαρένκο προσθέτοντας όμως πως ακόμα πρέπει να διευθετηθούν τα ζητήματα της ρευστότητας και της φερεγγυότητας της χώρας.
Ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση, οι ομολογιούχοι από το 2021 θα λάβουν ένα νέο χρεόγραφο, το οποίο θα συνδέεται με την ανάπτυξη της ουκρανικής οικονομίας. Ο νέος τίτλος θα έχει διάρκεια ως το 2040 και θα αποδίδει στους κατόχους το 40% της αξίας της οικονομικής ανάπτυξης της Ουκρανίας εφόσον η ετήσια άνοδος του ΑΕΠ ξεπερνά το 4%. Ωστόσο, οι πληρωμές θα έχουν όριο το 1% για την πρώτη τετραετία.
Παρά ταύτα, ερωτηματικά παραμένουν. Ο όγκος της ελάφρυνσης κατά περίπου 4 δισεκ. δολάρια απέχει σαφώς από τον τελικό στόχο του κουρέματος κατά 15 δισεκ. που έχει θέσει ως στόχο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επιτυχία του ουκρανικού προγράμματος στήριξης.
Επίσης, η ελάφρυνση του χρέους αναλογεί μόλις στο 4,3% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το ΔΝΤ εκτιμούσε πως η διευκόλυνση θα έφτανε το 6,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΟΙΚ. Πάντως, το Κίεβο ανακοίνωσε πως το Ταμείο στηρίζει τη συμφωνία, όπως άλλωστε στήριζε επί μήνες τη διαπραγματευτική προσπάθεια της ουκρανικής κυβέρνησης, ακόμα και ότα το Κίεβο πέρασε νόμο που επέτρεπε την επιλεκτική αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους.
Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα που πηγάζει από τη γενικότερη σχέση της Ρωσίας και της Δύσης στην Ανατολική Ευρώπη.
Για τους λόγους αυτούς, η κ. Γιαρένκο επισήμανε πως επιζητεί περισσότερες εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα.