Για τα επόμενα βήματα και τα πιθανά σενάρια για την τροπή που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις είχαν σύσκεψη εργασίας το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών κύριο Γκίκα Χαρδούβελη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπουν τη «χαλαρή» αντιμετώπιση μιας πιθανής παράτασης της συνολικής διαπραγμάτευσης και μετά την 1η Ιανουαρίου. Έστω και αν είχε αφεθεί να εννοείται ότι θα μπορούσε να συνεχίζεται μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για διαπραγματευτικούς λόγους έναντι των δανειστών, ο κ. Χαρδούβελης, που χειρίζεται την υπόθεση, έχει επισημάνει και δημοσίως (μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια την περασμένη Δευτέρα) ότι η εκκρεμότητα πρέπει να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν.
Για το σκοπό αυτό, κρίσιμη θεωρείται η συνεδράση του Euroworking group της ερχόμενης Πέμπτης, όπου θα φανούν οι προθέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Μέσα στο σαββατοκύριακο συνεχίζονται οι επαφές και διαβουλεύσεις με το εξωτερικό, πιθανώς και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Από την ερχόμενη Τετάρτη στην Ουάσινγκτον το ΔΝΤ θα υπολειτουργεί λόγω της εορτής των Ευχαριστιών, οπότε τα χρονικά περιθώρια στενεύουν έτι περαιτέρω.
Επόμενος στόχος πλέον είναι, να συμφωνηθεί ότι Τρόικα θα επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα, πιθανόν μόλις για 1-2 μέρες και να φύγουν πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού (ξεκινά την Τετάρτη και ψηφίζεται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου), ώστε να ετοιμάσουν την έκθεση αξιολόγησης ή να κάνουν μια δήλωση προόδου έως τη Δευτέρα 8 Δεκμεβριου, που να δείχνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία.
Έτσι θα «ξεκλειδώσει» και η διαδικασία για την συμφωνία για τη «νέα σχέση» ώστε να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου και η οποία πρέπει να επικυρωθεί από δέκα εθνικά κοινοβούλια πριν κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων ή αμέσως μετά μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου το αργότερο.
«Κλειδί» των εξελίξεων θεωρούνται πάντως οι τράπεζες. Το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το 2015, έχει προκαλέσει ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς βάζει σε κίνδυνο την ομαλή σχέση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και ανοίγει το ενδεχόμενο επιστροφής στον ELA.
Το ζήτημα αυτό περιπλέκεται έτι περαιτέρω από τις προβλέψεις ότι το α’ εξάμηνο του 2015 μπορεί να μην είναι καλό στα αγορές, εξέλιξη που θα δημιουργούσε κινδύνους και για την δημόσιο και ιδιωτικό δανεισμό της χώρας συνολικά.
Για τα ζητήματα αυτά έχει συνεχείς επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κύριος Γιάννης Στουρνάρας, που βρίσκεται από χθες βράδυ ήδη στη Φρανκφούρτη.