Όχι πολύ μακριά από τον καταυλισμό στο Ρόζκε, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες περνούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε μέρα, κρατούμενοι φυλακών δουλεύουν για την ολοκλήρωση ενός πελώριου φράκτη που σκοπό έχει να χωρίσει την Ουγγαρία από την Σερβία μέχρι τον Οκτώβριο.
Όχι πολύ μακριά από τον καταυλισμό στο Ρόζκε, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες περνούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε μέρα, κρατούμενοι φυλακών δουλεύουν για την ολοκλήρωση ενός πελώριου φράκτη που σκοπό έχει να χωρίσει την Ουγγαρία από την Σερβία μέχρι τον Οκτώβριο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας παραιτήθηκε επειδή ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεν ήταν ικανοποιημένος με την εξέλιξη των εργασιών του φράκτη, μήκους 175χλμ.
Πέντε μέρες πριν την ψήφιση ενός νέου νόμου που θα επιτρέπει πιο αυστηρές περιπολίες στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας, ο φράχτης απέχει πολύ από την ολοκλήρωση του. Οι κρατούμενοι εργάζονται εντατικά για να κατασκευάσουν τον φράχτη, ύψους 3,5 μέτρων, που θα εκτείνεται από τα ανατολικά της πόλης Ρόζκε μέχρι το τέλος των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία.
Για την ώρα, οι μετανάστες μπορούν εύκολα να συρθούν από κάτω ή να σκαρφαλώσουν ένα πολύ πιο κοντό προσωρινό αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Η κυβέρνηση ελπίζει πως ο νέος φράχτης θα κάνει σχεδόν αδιαπέραστα τα σύνορα που, μέχρι πρόσφατα, έμοιαζαν να ξεθωριάζουν καθώς οι ψυχροπολεμικές εντάσεις και τα κύματα των προσφύγων από τις πολέμους στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ’90 απομακρύνθηκαν περαιτέρω στο βάθος της ιστορίας.
Κατά μήκος των συνόρων, κοντά στο Ρόζκε, δεκάδες κρατούμενοι φυλακών εργάζονταν την Τετάρτη για την κατασκευή του νέου, πιο δύσκολα προσπελάσιμου φράκτη, υπό το άγρυπνο βλέμμα των δεσμοφυλάκων.
Ένας αστυνομικός που τους επέβλεπε δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι κρατούμενοι έρχονταν από την υψίστης ασφαλείας φυλακή Τσίλαγκ, στην κοντινή πόλη Σέγκεντ.
Πλάι σε αυτούς, εκατοντάδες μετανάστες να τριγυρίζουν, κάποιοι να κάθονται στην σκιά δίπλα στην σιδηροδρομική γραμμή, καθώς συζητούσαν αν θα περπατήσουν τα τελικά βήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατρέξουν τον κίνδυνο να τους πάρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα στην Ουγγαρία και να υποχρεωθούν να μείνουν εκεί.
Η Ουγγαρία είναι νομικά υποχρεωμένη να ανακόπτει και να ταυτοποιεί κάθε εισερχόμενο, αλλά στην πράξη, τεράστιος αριθμός ανθρώπων μπόρεσε να συνεχίσει στην Αυστρία και την Γερμανία με την σιωπηρή αποδοχή και των τριών κυβερνήσεων.
Αντικρίζοντας ο ένας τον άλλο…κάτω από τον ήλιο
Οι κρατούμενοι, οι μετανάστες, οι αστυνομικοί και οι δεσμοφύλακες, όλοι παρατηρούσαν ο ένας τον άλλο κάτω από τον ήλιο του μεσημεριού. Κάποιοι κρατούμενοι δούλευαν, ενώ άλλοι κουβέντιαζαν και ξεκουράζονταν.
Οι κρατούμενοι ενεπλάκησαν στην κατασκευή του φράκτη από την αρχή. Η υπηρεσία των φυλακών της Ουγγαρίας δεν αναφέρει εάν ο αριθμός τους αυξήθηκε από τότε που πάρθηκε η απόφαση για την επιτάχυνση των εργασιών.
Σήμερα, ο επιτελάρχης του Ορμπάν, Γιάνος Λαζάρ, ανακοίνωσε πως ο νέος φράκτης μπορεί να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου, έναν μήνα πριν το προβλεπόμενο.
«Ο αριθμός των κρατουμένων που εργάζονται, ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες της παρούσας φάσης της κατασκευής», δήλωσε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας των φυλακών. Περίπου 350 κρατούμενοι εργάζονται σε όλο το μήκος των συνόρων, υπό την παρακολούθηση 65 δεσμοφυλάκων.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι κρατούμενοι, που πέρασαν από διεξοδικούς ελέγχους ασφαλείας, προσφέρθηκαν εθελοντικά για την εργασία, για την οποία πληρώνονται 117 δολάρια τον μήνα, εκτός ενός καθημερινού φόρου που πρέπει να πληρώσουν στην φυλακή.
Οι κρατούμενοι στην Ουγγαρία είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν, αν είναι ικανοί. Οι περισσότεροι εργάζονται καλλιεργώντας τα δικά τους τρόφιμα, ή δουλεύοντας σε φούρνους της φυλακής, σε φάρμες και γαλακτοκομεία, ενώ άλλοι ράβουν στολές φυλακών, ή κατασκευάζουν κρεβάτια και πόρτες κελιών.
Σήμερα, πολύ λίγα πράγματα, εκτός από το τραχύ αγκαθωτό συρματόπλεγμα του φράκτη, δείχνουν πού είναι τα σύνορα χωρίζουν τις δύο χώρες. Μόλις οι κρατούμενοι ολοκληρώσουν την δουλειά τους, κανείς δεν θα έχει καμία αμφιβολία που τελειώνει η Ουγγαρία τελειώνει και που ξεκινά η Σερβία.