Διεθνή

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι νέοι της Βρετανίας μετά το Brexit

D438A8B274A917575DF7B5F1F5542AE1.jpgΗ νεολαία, που ψήφισε συντριπτικά υπέρ της παραμονής, καταγγέλλει ότι καλείται να ζήσει με τις συνέπειες μιας ψηφοφορίας, η οποία δεν αντικατοπτρίζει τη θέλησή της

Αιφνιδιασμός, προβληματισμός, αγωνία, απογοήτευση αλλά και ελπίδα. Κάπως έτσι περιγράφεται η ψυχολογία των νέων της Βρετανίας μετά το Brexit. Η νεολαία, που ψήφισε συντριπτικά υπέρ της παραμονής, καταγγέλλει ότι καλείται να ζήσει με τις συνέπειες μιας ψηφοφορίας, η οποία δεν αντικατοπτρίζει τη θέλησή της. Ωστόσο, κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες και τα διδάγματα που αντλούνται είναι πολλά και ενδιαφέροντα, για το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον.

Τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα της μουδιασμένης ευρωπαϊκής νεολαίας μοιράστηκε με την EurActiv.gr ο Έλληνας πρόεδρος του ευρωπαϊκού think tank «1989 Generation Initiative» του London School of Economics κ. Μιχάλης Κωττάκης.

«Το Brexit είναι αποτυχία για την Μεγάλη Βρετανία και για όλη την Ευρώπη. Όμως, σε κάθε κρίση υπάρχει και ευκαιρία. Πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε αυτό ώστε να το εκμεταλλευθούμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κωττάκης στην EurActiv.gr. Και όταν λέει «όλοι», δεν αναφέρεται μόνο στους πολιτικούς ηγέτες, αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες, και ειδικά στους νέους. «Η Ευρώπη δεν λειτουργεί καλά και θα χρειαστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να επιβιώσει. Οι νέοι πρέπει να παίξουν κεντρικό και καταλυτικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία. Χωρίς τις ιδέες και τις δράσεις τους, η ΕΕ θα συνεχίσει την καθοδική της πορεία», τονίζει ο ίδιος με νόημα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες νέοι μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην ανανέωση του Ευρωπαϊκού Project. Έχουν ζήσει δύσκολες στιγμές τα περασμένα χρόνια, αλλά αυτές τους έχουν κάνει πιο δυνατούς και δημιουργικούς», σημειώνει. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των Ελλήνων. Σύμφωνα με τον κ. Κωττάκη, οι Έλληνες νέοι μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές και πολύ σημαντικές παραστάσεις στην πανευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση, οι οποίες αντλούνται ακριβώς από τη δική τους πλούσια εμπειρία.

Οι νέοι της Ευρώπης αντιδρούν

Το 1989 Generation Initiative υπάγεται ως think tank στο European Institute του LSE και αποτελείται γύρο στα 30 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι του LSE. Από τους αρχικούς ιδρυτές της οργάνωσης, τρεις είναι Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις στην ηγεσία της πρωτοβουλίας αυτής. Αριθμεί πλέον περισσότερα από 150 μέλη σε 23 κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι νέοι του 1989 Generation Initiative καλούν τους εθνικούς αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες να ακούσουν τις ανησυχίες τους, καθώς είναι τελικά αυτοί που πλήττονται περισσότερο από το Brexit. «Επιδιώκουμε διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των νέων στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που είναι τόσο προφανώς απαραίτητες», επισημαίνουν.

«Η πρωτοβουλία Generation 1989 γεννήθηκε στο Λονδίνο, την πιο ποικιλόμορφη πόλη της Ευρώπης και πρωτεύουσα της χώρας που προώθησε και υπερασπίστηκε πολλές από τις αρχές στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δυστυχώς, τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που γυρίζει την πλάτη του σε αυτές τις ίδιες αξίες», αναφέρουν με εμφανή απογοήτευση. Δεν διστάζουν δε να καταγγείλουν το στρατόπεδο του Brexit για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, καθώς χρησιμοποίησε τα προβλήματα του βρετανικού λαού για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Αλλά και το στρατόπεδο του Remain απέτυχε, όπως επισημαίνουν, να προβάλει τη θετική εικόνα της Ευρώπης, ενώ η δημόσια συζήτηση μονοπωλήθηκε από τα ευρωσκεπτικιστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας. Σημαντική ευθύνη φέρει και ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς «έπαιξε με το μέλλον της χώρας για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη».

Επίσης, γίνεται αναφορά στο ευρύ ηλικιακό χάσμα, καθώς η νεότερη γενιά ευνοείται από την παραμονή στην ΕΕ, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης. Το 75% των πολιτών ηλικίας από 18 έως 24 ετών ψήφισε υπέρ της παραμονής, όταν το 40% άνω των 65 ετών τάχθηκε υπέρ της εξόδου.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά, σύμφωνα πάντα με το 1989 Generation Initiative, ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τη βρετανική νεολαία, η οποία καλείται να ζήσει με τις συνέπειες μιας ψηφοφορίας, η οποία δεν αντικατοπτρίζει τη θέλησή τους: « Η πρωτοβουλία Generation 1989 μιλάει σήμερα τόσο προς όσο και εκ μέρους της πλειοψηφίας των νέων της Ευρώπης, οι οποίοι στις 23 Ιούνιου ένιωσαν τη φωνή τους να σωπαίνει».

Τι ζητούν από την ΕΕ

Οι νέοι καλούν για την αφύπνιση της ΕΕ με την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η οποία έχει παραλύσει εδώ και πάρα πολύ καιρό», όπως τονίζουν. «Η πρωτοβουλία Generation 1989 είναι ευρωπαϊκή: Είμαστε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Σλοβακία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο και τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα να επεκτείνουμε την προσέγγιση και την επιρροή μας», τονίζουν.

Ζητούν να εξεταστούν ειδικά μέτρα προστασίας για όλους τους νέους Ευρωπαίους, διασφαλίζοντας τη δυνατότητά τους να ταξιδεύουν, να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αναζητήσουν θέσεις εργασίας ελεύθερα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Καλούν την ΕΕ να λάβει υπόψη της τις ανάγκες των νέων ανθρώπων που ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, διασφαλίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη νεολαία, όπως το Erasmus + και οι επιδοτήσεις της ΕΕ που διατίθενται για τους νέους, θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

You may also like

More in Διεθνή