Διεθνή

Κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή καθώς η οικονομία «λυγίζει»

D7C9AC41C5BCEF73D92D8B054C03863C.jpgΌποιος κι αν είναι ο νικητής της κάλπης, βασική του πρόκληση θα είναι να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα μιας χώρας που παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, με το έλλειμμα να ξεπερνάει το 7% του ΑΕΠ και τα εκτυπωτήρια της κεντρικής τράπεζας να δουλεύουν συνεχώς για να καλύψουν τις δαπάνες.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 41 εκατομμύρια Αργεντινοί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας, οι οποίες σηματοδοτούν το τέλος της 12τούς παραμονής τους ζεύγους Κίρχνερ στον προεδρικό θώκο.

Επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο κεντροαριστερός Ντανιέλ Σκιόλι, «επίλεκτος» της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ, η οποία δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μετά από δυο συναπτές θητείες στην προεδρία.

Βασικός αντίπαλός του είναι ο κεντροδεξιός Μαουρίτσιο Μάκρι, ο 56χρονος δημάρχος του Μπουένος Άιρες από το 2007, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται δημοσκοπικά ο πρώην σύμμαχος της κ. Κίρχνερ, Σέρχιο Μάσα. Στις εκλογές συμμετέχουν τρεις ακόμα υποψήφιοι.

Όποιος κι αν είναι ο νικητής της κάλπης, βασική του πρόκληση θα είναι να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα μιας χώρας που παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, λόγω της πολυετούς κόντρας με τους πιστωτές που δεν συμμετείχαν οικειοθελώς στις αναδιαρθρώσεις χρέους της προηγούμενης δεκαετίας.

Με δεδομένη την αδυναμία πρόσβασης στις αγορές και με το δημοσιονομικό έλλειμμα να «καλπάζει» στο 7% με 8% του ΑΕΠ, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έχει καταφύγει στη μαζική εκτύπωση χρήματος για να καλύψει τις δαπάνες της, πρακτική που έχει οδηγήσει σε έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο (πάνω από 30% το 2014).

Όλοι οι υποψήφιοι αναγνωρίζουν την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, που θα επιτρέψει την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν το 2011 και την επιστροφή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο κ. Σκιόλι είναι υπέρ των σταδιακών λύσεων, χωρίς ανάγκη «προσαρμογής», ενώ ο λιγότερο περονιστής κ. Μάκρι είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς.

Προκειμένου να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο, ο κ. Σκιόλι θα πρέπει να αποσπάσει είτε το 45% της λαϊκής ψήφου είτε τουλάχιστον το 40% με διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο αντίπαλό του.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο κ. Σκιόλι βρίσκεται στα όρια του 40% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο κ. Μάκρι αγγίζει το 30%, με συνέπεια να είναι αδύνατο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη του αποτελέσματος.

Βαρυσήμαντο ρόλο θα διαδραματίσει η επαρχία του Μπουένος Άιρες, όπου – μαζί με τα προάστια – κατοικεί το 38% του εκλογικού σώματος. Αμφότεροι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι έχουν την πολιτική βάση τους στην πρωτεύουσα, όπου ο κ. Σκιόλι έχει υπηρετήσει ως κυβερνήτης ενώ ο κ. Μάκρι εργάζεται ως δήμαρχος.

Σε περίπτωση που η σημερινή μέρα δεν αναδείξει νέο πρόεδρο, οι δυο υποψήφιοι που θα λάβουν τα υψηλότερα ποσοστά θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο, στις 22 Νοεμβρίου.

You may also like

More in Διεθνή