Διεθνή

Κρίσιμη διάσκεψη για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου της συριακής αντιπολίτευσης

C26FEE8C2F495A151B8D09D93D3982AC.jpgΣτόχος της διάσκεψης, που αρχίζει την Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία, είναι να συγκροτηθεί μία ομάδα που θα εκπροσωπήσει την πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση στις σχεδιαζόμενες διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Άσαντ. Από την συνάντηση έχουν εξαιρεθεί οι χαρακτηριζόμενες «τρομοκρατικές» οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ-Νόσρα (παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία), αλλά και κουρδικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών.

Κρίσιμη σύνοδος με τη συμμετοχή δεκάδων εκπρόσωπων πολιτικών και ένοπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστών ισλαμιστών, αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη στο Ριάν της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο την ενοποίηση της στάσης των οργανώσεων ενόψει των ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τα μέλη της πολυδιασπασμένης αντιπολίτευσης προσπαθούν να σφυρηλατήσουν μία κοινή στάση ενόψει των διαπραγματεύσεων του Ριάντ, αλλά η απουσία εκπροσώπησης στη συνάντηση των πιο γνωστών πολιτικών ακτιβιστών και της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), υποδεικνύει πως η ενότητα (σ.σ. ενάντια στον Άσαντ) απέχει ακόμη πολύ.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, που φιλοξενεί τη συνάντηση, ελπίζει να εξασφαλίσει απτά αποτελέσματα από την πιο φιλόδοξη απόπειρα μετά την έναρξη του πολέμου το 2011, με στόχο να βρεθεί μία πλατφόρμα ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών, που σχεδιάζουν να πραγματοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο στις 18 Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση, που θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) και σχεδιάζεται να διαρκέσει δύο ημέρες, θα επικεντρωθεί στους άξονες όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης θα τεθεί σε συζήτηση το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός. Ένα τελικό ανακοινωθέν θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Ο αρχικός κατάλογος των 65 προσκεκλημένων στις συζητήσεις έχει μεγαλώσει αρκετά, αλλά επικριτές της πρωτοβουλίας τονίζουν ότι εξακολουθεί να είναι ελλιπής και έχει σημαντικούς αποκλεισμούς.

Η ισχυρή οργάνωση Τζάις αλ-Ισλάμ, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στις συζητήσεις, ενώ περίπου 20 μέλη του Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας, της κύριας πολιτικής συνιστώσας της αντιπολίτευσης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, θα παρίστανται επίσης.

Από την συνάντηση έχουν εξαιρεθεί οι χαρακτηριζόμενες «τρομοκρατικές» οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ-Νόσρα (παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία).
Η κουρδική διοίκηση που ελέγχει εδάφη στη βόρεια Συρία δεν βρίσκεται ανάμεσα στους προσκεκλημένους. Οι αντάρτες στη δυτική Συρία δεν εμπιστεύονται τις κουρδικές δυνάμεις του YPG, επειδή, όπως υποστηρίζουν, συνεργάζονται μάλλον με την Δαμασκό, παρά την πολεμούν.

Συροκουρδικές, αραβικές και οργανώσεις Τουρκομάνων πραγματοποίησαν σήμερα ξεχωριστή διάσκεψη εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στην πόλη αλ-Μαλικίγια, που ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις, στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που έχουν προσκληθεί στη συνάντηση του Ριάντ περιλαμβάνονται ισλαμικές ομάδες, ο στρατός του Ισλάμ και η Άχραρ αλ-Σαμ, οργάνωση που μάχεται μαζί με το Μέτωπο αλ-Νόσρα.

Εκπρόσωποι μιας δωδεκάδας οργανώσεων που πολεμούν υπό την σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επίσης είναι προγραμματισμένο να παρευρεθούν, ανάμεσα τους και οργανώσεις που έχουν εγκριθεί από τις ΗΠΑ και έχουν λάβει ξένη στρατιωτική βοήθεια.

«Δεν περιμένω [η συνάντηση] στο Ριάντ να αποτελέσει ένα εποικοδομητικό βήμα […] Η όλη απόπειρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη και φαίνεται να είναι σαν ένας κατάλογος επιθυμιών της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας», υποστήριξε ένας δυτικός διπλωμάτης, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία, επισημαίνοντας πως η συνάντηση δεν έχει πλήρη εκπροσώπηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Όμως ο Τσαρλς Λίστερ, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Brookings της Ντόχα, επιχειρηματολόγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συναντήσεις του Ριάντ θα προσπαθήσουν να «δημιουργήσουν μια ενοποιημένη πολιτική δομή μεταξύ των αναγνωρισμένων πολιτικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης και της ένοπλης αντιπολίτευσης».

You may also like

More in Διεθνή