«Πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια από την καγκελάριο να πιέσει την Τουρκία να σοβαρευτεί για το σχέδιο» ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, δήλωσε στους «Financial Times» ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κρίσιμη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα η γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ, σε μία προσπάθεια να δώσει πνοή στη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τη Γηραιά Ήπειρο.
Η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.
Οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία ώστε να μειωθούν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, όμως έως τώρα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, με σχεδόν 70.000 ανθρώπους να αποβιβάζονται στις ελληνικές ακτές τον Ιανουάριο.
«Πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια από την καγκελάριο να πιέσει την Τουρκία να σοβαρευτεί για το σχέδιο» ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, δήλωσε στους «Financial Times» ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά «έχει κάνει κάποια θετικά βήματα» μεν, όμως οι «αριθμοί [αφίξεων] παραμένουν μεγάλοι».
Την ίδια στιγμή, γερμανοί διπλωμάτες προσπαθούν να προωθήσουν σχέδιο ελεγχόμενης μετεγκατάστασης 300.000 προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από την Ελλάδα.
«Περιμένουμε από την Τουρκία να αναλάβει δράση εναντίον της λαθρομετανάστευσης […] Ως αντάλλαγμα, θα πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση που έχει με τους πρόσφυγες», δήλωσε την Κυριακή στο γερμανικό σταθμό ARD ο προσωπάρχης της κ. Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ.
Από την τουρκική πλευρά, αξιωματούχοι δήλωσαν στη «Wall Street Journal» ότι ο κ. Νταβούτογλου να επαναλάβει τη σταθερή πρόταση της Τουρκίας για δημιουργία ασφαλούς ζώνης μέσα στη Συρία, ώστε να καταφεύγουν εκεί οι εκτοπισμένοι. «Χωρίς την ασφαλή ζώνη αυτή η κρίση μπορεί μόνο να βαθύνει, και δεν θα είναι μόνο ευθύνη της Τουρκίας», δήλωσε στην WSJ μία τουρκική πηγή.
Η επίσκεψη της κ. Μέρκελ έρχεται τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για νέο μεγάλο κύμα σύρων προσφύγων, που κινούνται κατά δεκάδες χιλιάδες προς τα τουρκο-συριακά σύνορα λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην περιοχή του Χαλεπίου.
Επιπλέον, οι φόβοι για νέα αύξηση των εισροών κλιμακώνουν την πολιτική πίεση που ήδη δέχονται η κ. Μέρκελ και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εξαιτίας του τεράστιου αριθμού αφίξεων, πιέσεις που φέρεται να έχουν οδηγήσει τους εταίρους ακόμα και σε σχέδια αποστολής συνοριοφυλάκων και στρατιωτών στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, κίνηση θα διέκοπτε τις ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη – παγιδεύοντας χιλιάδες ανθρώπους σε ελληνικό έδαφος.