Διεθνή

Κρίσιμη σύνοδος για το μέλλον της Συρίας στη Βιέννη με συμμετοχή όλων των παιχτών

D1CC11D437D048DE8F0655F1A9719C9B.jpgΣτις συνομιλίες συμμετέχει για πρώτη φορά το σιιτικό Ιράν, που θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τη σουνιτική Σαουδική Αραβία. Δεν συμμετέχει ωστόσο αντιπροσωπεία των αντικαθεστωτικών. Ένα από το μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος στηρίζεται από Μόσχα και Τεχεράνη.

Στη Βιέννη βρίσκεται στραμμένο το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, καθώς για πρώτη φορά συνεδριάζουν όλες οι δυνάμεις που εμπλέκονται στη συριακή κρίση, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στον τετραετή εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει πάνω από 4 εκατομμύρια στην προσφυγιά.

Στις συνομιλίες συμμετέχει για πρώτη φορά το σιιτικό Ιράν, το οποίο θα συνυπάρξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται του σουνιτικού στρατοπέδου στις σεκταριστικές συγκρούσεις επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Στη σύνοδο συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών περισσότερων από 12 κρατών, όμως δεν υπάρχει αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης.

Στόχος των επαφών, που άρχισαν σε ανεπίσημο επίπεδο την Πέμπτη, είναι να περιοριστεί το χάσμα που χωρίζει την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από τη μια και του δίπολου Ρωσία-Ιράν από την άλλη.

Το μέλλον του Άσαντ

Ένα από το μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η Μόσχα και η Τεχεράνη υποστηρίζουν ανοιχτά το συριακό καθεστώς, αν και τις τελευταίες εβδομάδες το Κρεμλίνο έχει επισημάνει την ανάγκη πολιτικού διαλόγου με την αντιπολίτευση.

Μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών στη Βιέννη, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε πως η Μόσχα θέλει τη συγκρότηση μιας ενιαίας γραμμής και μιας κοινής αντιπροσωπείας από την αντιπολίτευση, ώστε να υπάρξουν συζητήσεις με τη συριακή κυβέρνηση.

Η Δύση, με πρωτεργάτη τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε σενάριο επιστροφής στο προπολεμικό status quo, αν και υπάρχουν σημάδια πως τα Δυτικά κράτη θα μπορούσαν να δεχτούν μια μεταβατική περίοδο για την σταδιακή αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία.

Με τη Δυτική θέση συντάσσονται σε γενικές γραμμές η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου, υποστηρίζοντας πως ο κ. Άσαντ δεν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο ρόλο στο μέλλον της Συρίας.

«Είτε θα φύγει μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας είτε θα εκδιωχθεί με τη βία», δήλωσε στο BBC πριν τη σύνοδο ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών.

Την ανάγκη λύσης που θα λαμβάνει υπόψη της τόσο ότι ο Άσαντ μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη εκεχειρίας, όσο και ότι δεν μπορεί να ανήκει στο μέλλον της χώρας του, επισήμανε από την Αθήνα την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Ο κ. Άσαντ, που είναι υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της συριακής τραγωδίας, δεν μπορεί να θεωρείται το μέλλον της Συρίας», σημείωσε από την πλευρά του ο γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς. Διευκρίνισε όμως πως προέχει η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, και μετά η «αναγκαία» πολιτική μετάβαση στη νέα εποχή.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή