Διεθνή

Κροατία: Στις 19 Φεβρουαρίου αναλαμβάνει η νέα πρόεδρος Κιτάροβιτς

9ADE2CE94ACE86A09393EE74C6A8D27F.jpgΜε τη νίκη της Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, η Κροατία αποκτά την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της και η αντιπολιτευόμενη Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) καταγράφει για πρώτη φορά νίκη σε προεδρικές εκλογές, ύστερα από 15 χρόνια.

Η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, στον χθεσινό, δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, νίκησε τον μέχρι πρότινος πρόεδρο Ίβο Γιοσίποβιτς, τον οποίο στήριξε ο κυβερνητικός συνασπισμός, με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP).

Η νικήτρια των εκλογών συγκέντρωσε ποσοστό 50,74% και ο Ίβο Γιοσίποβιτς ποσοστό 49,26%, σύμφωνα με τα προσωρινά, ανεπίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, με βάση τα στοιχεία από το 99,98% των εκλογικών κέντρων.

Η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς νίκησε με 1.114.865 ψήφους και ο Ίβο Γιοσίποβιτς έμεινε στη δεύτερη θέση με 1.082.43 ψήφους με τη διαφορά ανάμεσά τους να ανέρχεται στο 1,48%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφθασε στο 59,06% και τα άκυρα ψηφοδέλτια στο 2,96%.

Αμέσως μετά τη νίκη της, η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες και κάλεσε τους ψηφοφόρους του αντιπάλου της σε ενότητα για την οικοδόμηση μιας καλύτερης Κροατίας.

“Είναι μεγαλειώδης νύχτα, αλλά δεν υπάρχει χώρος για θριαμβολογίες, αλλά για ικανοποίηση, επειδή η δουλειά μας περιμένει ήδη από χθες. Θα εργαστούμε για την ευημερία της αγαπημένης πατρίδας” επεσήμανε η κ. Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, τονίζοντας πρέπει να τερματιστεί ο διχασμός.

“Υπόσχομαι ότι δεν θα απομακρυνθώ από εσάς, από τον λαό. Θα είμαι ανάμεσά σας και θα σας ακούω. Θα ενωθούμε για μία καλύτερη ζωή στην Κροατία” είπε και δεσμεύθηκε να στηρίξει το κράτος δικαίου και να επιδείξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Κροατίας αναλαμβάνει καθήκοντα στις 19 Φεβρουαρίου. Παραδοσιακά, η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Κροατίας πραγματοποιείται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, στο Ζάγκρεμπ.

Το προεδρικό αξίωμα είναι ασυμβίβαστο με οποιοδήποτε δημόσιο ή επαγγελματικό καθήκον και η πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να είναι ούτε μέλος πολιτικού κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι η κ. Γκράμπαρ Κιτάροβιτς πρέπει να παραιτηθεί από στέλεχος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και να ενημερώσει γι αυτό τη Βουλή.

Η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1968 στη Ριέκα.

Προτού αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία της Κροατίας ήταν βοηθός ΓΓ του ΝΑΤΟ για τη δημόσια διπλωματία. Είναι η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε βοηθός ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σπούδασε αγγλική και ισπανική φιλολογία στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ζάγκρεμπ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ και το 1995-1996 φοίτησε στη Διπλωματική Ακαδημίας της Βιέννης.

Μετά την αποφοίτησή της από τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Ζάγκρεμπ προσχώρησε στην Κροατική Δημοκρατική Ένωση.

Την περίοδο 1993-1997 εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας ως σύμβουλος του υφυπουργού Εξωτερικών και στη συνέχεια ως επικεφαλής του τμήματος για τη Βόρεια Αμερική. Το 1997 έγινε διπλωματική σύμβουλος και στη συνέχεια υπουργός – σύμβουλος στην πρεσβεία της Κροατίας στον Καναδά.

Τον Ιανουάριο του 2001 έγινε υπουργός – σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών και στις βουλευτικές εκλογές του 2003 εξελέγη βουλευτής και ορίστηκε υπουργός για την ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Τον Ιανουάριο του 2005 ηγήθηκε της κρατικής αντιπροσωπείας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την ΕΕ.

Όταν συγχωνεύθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Ένταξης στην ΕΕ ορίστηκε επικεφαλής και παρέμεινε υπουργός Εξωτερικών και Ένταξης στην ΕΕ έως τον Ιανουάριο του 2008. Στη διάρκεια της θητείας της, η Κροατία άρχισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Το 2011 διορίστηκε βοηθός ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή της Σχολής Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ριέκα, Γιάκοβ Κιτάροβιτς και έχει δύο παιδιά.

You may also like

More in Διεθνή