Οικονομία

«Κρυφά» κρατά τα κομβικά σημεία του Ασφαλιστικού η κυβέρνηση

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η «ποσοτικοποίηση» και τα άλλα κομβικά σημεία της ελληνική πρότασης για το ασφαλιστικό (ποσοστά αναπλήρωσης, μείωση επικουρικών συντάξεων) δε θα δημοσιοποιηθούν πριν από τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εργασίας, που επεξεργάζεται ακόμα μαθηματικά μοντέλα για το νέο ύψος των συντάξεων, θα αποστείλει τη Δευτέρα στους θεσμούς ένα κείμενο αρχών το οποίο δε θα υπεισέρχεται σε λεπτομερή ποσοτικοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί τις κόκκινες γραμμές και θα επιδιώξει στην πρόταση να μην προβλέπεται μείωση όχι μόνο των κύριων συντάξεων αλλά και των επικουρικών, προτείνοντας ως αντιστάθμισμα την αύξηση των εισφορών και εναλλακτικές πηγές εσόδων. 

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση βασίζεται στη συνταγή «η μισή υποχρέωση με μειώσεις και η άλλη μισή με αύξηση των πόρων». Ειδικότερα, στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να περάσει από τους θεσμούς πρόταση που να συνδυάζει  κλιμακωτή μείωση των επικουρικών άνω των 170 ευρώ, αύξηση των εισφορών τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα ( 0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους) και αξιοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΕΑ. 

Οι  δανειστές, που επιμένουν ότι η «τρύπα» των 665 εκατ. ευρώ στο πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να κλείσει από το κούρεμα συντάξεων και όχι από εναλλακτικές πηγές εσόδων, περιμένουν την οριστική πρόταση για να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Αφού δουν τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία και τα ποσοστά αναπλήρωσης, αναμένεται να εκτιμήσουν αν η απόδοση της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου σε βάθος χρόνου μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ισοδύναμο προκειμένου να μην μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις.
 
Το υπουργείο Εργασίας ως ύστατο χαρτί για να σώσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις, θα εμφανίσει στους θεσμούς την «ακαριαία» μείωση στις κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Οι νόμοι Λοβέρδου-Κουτρουμάνη(ν.3863 και 3865/2010) προέβλεπαν νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που θα οδηγούσε σε μειώσεις κύριων συντάξεων σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Προβλεπόταν επίσης ότι τα χρόνια ασφάλισης πριν το 2011 θα  υπολογίζονται με τις παλιές διατάξεις και τα χρόνια μετά το 2011 με νέο σύστημα. Εφαρμόζοντας άμεσα αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου, χωρίς διαχωρισμό) εκτιμάται σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης ότι  αν δε γίνει καμία αναπροσαρμογή των παλαιών αποδοχών (με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τις ωριμάνσεις των μισθών), τότε οι συντάξεις θα υποστούν δραματικές μειώσεις 20% έως 45%.

Τα σημεία τα οποία δεν έχουν κλειδώσει και αποτελούν σημείο τριβής με τους δανειστές είναι:
-Το ποσοστό αναπλήρωσης επί του συντάξιμου μισθού. Τα μαθηματικά μοντέλα που έχει καταρτίσει το υπουργείο εργασίας  προβλέπουν ποσοστό αναπλήρωσης  55%-65 % για τις κύριες συντάξεις ενώ οι θεσμοί δε δέχονται η αναπλήρωση επί του συντάξιμου μισθού να υπερβαίνει το 48%.  
– Ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων. Ο επαναϋπολογισμός θα γίνει με βάση ενιαίους συντελεστές  που θα ισχύουν, τόσο για τους μελλοντικούς όσο και για τους παλαιούς συνταξιούχους. Ο επαναϋπολογισμός σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως λογιστικό τρικ προκειμένου να «απορροφηθούν» οι μειώσεις των συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Οι τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από τον επαναϋπολογισμό θα διατηρηθούν ως προσωπική διαφορά για κάθε συνταξιούχο. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι έχει «κλειδώσει» η διατήρηση των κύριων συντάξεων ειδικά του ΙΚΑ στα σημερινά επίπεδα. 
-Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Υπενθυμίζουμε ότι οι δανειστές στην τελευταία διαπραγμάτευση ζήτησαν από τον κ. Κατρούγκαλο η Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση 20 ετών απασχόλησης αντί 15. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η καταβολή της με 15ετία  απαίτησαν να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια και η σύνταξη να αντικατασταθεί από ένα προνοιακό επίδομα προκειμένου να  απεμπλακεί κάθε είδους προνοιακή παροχή από την συνταξιοδοτική δαπάνη. 

You may also like