Συνεχίζει για τέταρτη ημέρα την περιπλάνηση ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis
Ξανά σε δυτική πορεία, προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis με τα δυο βοηθητικά του σκάφη Ataman και Cengiz Han και συνοδευόμενο από ισχυρή ναυτική δύναμη τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου στις 19:20, το Oruc Reis βγήκε από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μπήκε στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σήμερα τα ξημερώματα, ξαναμπήκε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα προερχόμενο από κυπριακή θαλάσσια ζώνη με τον στολίσκο των τουρκικών πολεμικών πλοίων συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην περιοχή που δήλωσαν ότι θα διεξάγουν σεισμικές έρευνες άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά σε διεθνή ύδατα.
Η αλλαγή πορείας του Oruc Reis από τις 3 τα ξημερώματα και έπειτα
Η νέα πορεία που χάραξε λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα το Oruc Reis
Η θέση και η πορεία του Oruc Reis στις 7:30 το απόγευμα της Τετάρτης
Η θέση και η πορεία του Oruc Reis στις 3:30 το μεσημέρι της Τετάρτης:
H θέση και η πορεία του Oruc Reis στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης
Η θέση του Oruc Reis στις 4 τα ξημερώματα
«Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της Τουρκίας, αναπτύξαμε κι εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για κάτι που όπως είπε πρέπει να γνωρίζουν όλοι: «Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».
Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.