Ο υπ. Υγείας άδειασε τον όμολογό του της Ναυτιλίας – Ο Κουρουμπλής ξέθαψε… το Sea Diamond για να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές παραλείψεις – Την παραίτησή του ζητά η ΝΔ που φέρνει το θέμα στη Βουλή.
Ακόμη και το ναυάγιο του Sea Diamond, το οποίο συνέβη το 2007 και άρα επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας επιστράτευσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σαν επιχείρημα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της πολιτικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μετά την οικολογική καταστροφή από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό. Παράλληλα επιχείρησε να εμφανίσει μια σχεδόν τέλεια κατάσταση καλώντας τους πολίτες να κολυμπήσουν άφοβα στα νερά στα οποία έχει πέσει το πετρέλαιο. Ωστόσο δεν πέρασαν λίγες ώρες και τον άδειασε πλήρως ο συνάδελφός του της Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνοντας το πρωί της Παρασκευής ότι δεν πρέπει ούτε να κολυμπάει ο κόσμος, ούτε να ψαρεύει στις περιοχές που υπάρξει μαζούτ.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι «είμαστε σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και εντός της ημέρας θα βγει οδηγία σε σχέση με τους κινδύνους της ρύπανσης για τους πολίτες». Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα και να φανεί αυτό αργότερα γι’ αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί ο βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο κ. Ξανθός σημείωσε, «νομίζω σε αυτές τις περιπτώσεις τα πολιτικά πρόσωπο πρέπει να κρίνονται στο τέλος της μάχης».
Οι δικαιολογίες Κουρουμπλή
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό την Πέμπτη, ο υπουργός Ναυτιλίας επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι δεν υπήρξε καμία ολιγωρία από τον ίδιον και τον κρατικό μηχανισμό και αντεπιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία με οξύτητα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «δεν είναι απλό γεγονός, βυθίστηκε ένα πλοίο στα καλά του καθουμένου. Το ζήτημα που έχει τεθεί είναι αν υπήρξε η απαραίτητη κινητοποίηση. Το πλοίο βυθίστηκε στις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Στις 3:30 ήταν εκεί πλοίο του λιμενικού. Στις 4 ήταν το πλοίο που διέσωσε τους ναυτικούς. Στις 6:14 έγινε η ανάθεση στην εταιρεία για τη στεγανοποίηση του πλοίου. Τη νύχτα δεν γίνεται ο καθαρισμός. Δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτή. Το πλοίο βυθίστηκε. Για να γίνει η επιχείρηση, πρέπει να ξέρεις πού είναι το πλοίο. Στις 9:40 μπήκαν οι φράκτες. Στις 10 άρχισε η στεγανοποίηση. Ο Μητσοτάκης, που ζητάει την παραίτησή μου, πιάστηκε αδιάβαστος. Αν λέω ψέματα, τότε θα παραιτηθώ».
Εν συνεχεία ο υπουργός αναφέρθηκε στο Sea Diamond, προσπαθώντας να προσάψει εμμέσως ανεπάρκεια στη Νέα Δημοκρατία, για ένα περιστατικό που συνέβη προ δεκαετίας: «Όταν θα ρθει η ώρα και θα τελειώσει η επιχείρηση, όλα θα απαντηθούν. Το μαζούτ που χύθηκε δεν είναι απλή ιστορία. Το Sea Diamond το ξέρετε ότι δεν έχει στεγανοποιηθεί ακόμα; Στόχος μας ήταν να το στεγανοποιήσουμε και σήμερα άρχισε η άντληση του πετρελαίου. Αν είχαμε 40 αντιρρυπακτικά σκάφη, μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν άλλο. Η χώρα επιστράτευσε όλα τα πλοία του ιδιωτικού τομέα και τα 7 σκάφη του λιμενικού σώματος, με τρεις στόχους. Ό,τι υπάρχει στη θάλασσα και ό,τι έχει καλύψει τις παραλίες, θα καθαριστεί. Το πλοίο έχει πιστοποιηθεί. Εκείνη τη στιγμή είχε πάνω δύο ανθρώπους και έπρεπε να είχε παραπάνω. Δεν είχε ρήγμα. Το ότι βυθίστηκε τόσο γρήγορα, είναι ένα ερωτηματικό. Μας βάζει σε υποψίες. Την άλλη Τρίτη έχω καλέσει τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους των κομμάτων να πάμε σε αυτά τα σημεία και να δούμε τι έχει καθαριστεί. Με την εταιρεία αυτή έχω πληροφορίες ότι υπήρχαν και παλιότερα προβλήματα. Ότι είχαν κατασχεθεί δύο πλοία».
Όσο για το ζήτημα της παραίτησής του, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι στην πραγματικότητα το πρόβλημα της πετρελαιοκηλίδας έχει σχεδόν λυθεί και πως «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να ζητήσει ανά πάσα στιγμή την παραίτηση κάθε υπουργού. Αν δείτε τώρα στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε έναν μήνα θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουμε. Έχουμε ήδη ζητήσει να γίνουν μετρήσεις».
Ο υπουργός Ναυτιλίας μάλιστα, μιλώντας στο δελτίο του Σκάι, προκάλεσε αίσθηση, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κόσμος θα πρέπει το επόμενο διάστημα να μην κάνει μπάνιο ή να μην ψαρεύει στις περιοχές που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα.
«Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Άμα πάτε τώρα και δείτε στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχει πρόβλημα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ακτές στην περιοχή έχουν καθαρίσει.
Στη συνέχεια δέχθηκε ανάλογη ερώτηση και για τις ακτές του Αλίμου, του Παλαιού Φαλήρου και της Γλυφάδας, για να απαντήσει: «Σε ένα μήνα από τώρα, ήδη εδώ και δύο-τρεις μέρες έχουμε ζητήσει από το Ινστιτούτο Θαλάσσιου Περιβάλλοντος να ξεκινήσει τις μετρήσεις, γιατί τα έχουμε προβλέψει όλα. Στο τέλος του μήνα θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουμε και τότε θα με φωνάξετε και θα μου πείτε κ. Κουρουμπλή, αυτά είναι τα στοιχεία».
Την παραίτηση Κουρουμπλή ζητά η ΝΔ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά επίμονα την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, καταλογίζοντας στον ίδιον, ως καθ’ ύλην αρμόδιο αλλά και σε ολόκληρη την κυβέρνηση εγκληματική ολιγωρία. Την ίδια στιγμή που το μαύρο εξαπλώνεται καταστρέφοντας τις παραλίες των νοτίων παραλίων της Αθήνας, στελέχη του υπουργικού συμβουλίου επικαλούνται οτιδήποτε προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες. Χαρακτηριστικά, ο κ. Κουρουμπλής απέδωσε την διάχυση του μαζούτ από το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη II» στις χαμηλές θερμοκρασίες της θάλασσας και τα υποθαλάσσια ρεύματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης πήγε λίγο παρά πέρα, κατηγορώντας «κοινωνία» και τον καπιταλισμό για τη συγκεκριμένη οικολογική τραγωδία η οποία εξελίσσεται στον Σαρωνικό.
«Στην αρχή εξεπλάγην, αλλά αμέσως μετά με επανάφερε στην τάξη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, προφανώς καυτηριάζοντας με σαρκασμό την υποκριτική προθυμία που επέδειξε ο υπουργός Ναυτιλίας να παραιτηθεί του αξιώματός του. Σε διαδοχικά tweet, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε σαφή θέση σχετικά με το μείζον ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας, γράφοντας τα εξής: «Χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια για να καθαρίσει ο Σαρωνικός και μια μέρα μόνο ανικανότητας για να γίνει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά». – «Καταθέτουμε σήμερα Επερώτηση στη Βουλή, ενώ οι ευρωβουλευτές μας διερευνούν τη δυνατότητα εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων για την αποκατάσταση». – «Tο ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, είναι να αποδεχθεί άμεσα την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή».