Οικονομία

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 15ετές ομόλογο – Στόχος η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ

Με σημαντική στήριξη από την Fitch καθώς και τη συνεχιζόμενη ζήτηση των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα, ο ΟΔΔΗΧ ξεκινά την πρώτη έκδοση ομολόγου για το 2020, με έναν τίτλο-ορόσημο, ένα νέο 15ετές ομόλογο (λήξης Φεβρουαρίου 2035).

O Οργανισμός έδωσε σήμερα το μεσημέρι εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία και σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, εκτός απρόοπτου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2% και περίπου 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (40 μ.β).

Η έκδοση είχε προετοιμαστεί εδώ και μέρες, μετά από τηλεδιασκέψεις με τους Primary dealers, και τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και ο ΟΔΔΗΧ περίμεναν τις εξελίξεις γύρω από την πολιτική αστάθεια της Ιταλίας, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο – όπως είχε συμβεί στο παρελθόν – να μεταδοθούν τυχόν τριγμοί και στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, όλες αυτές τις ημέρες που η γειτονική χώρα βίωνε τη νέα πολιτική αναταραχή καθώς και την αβεβαιότητα γύρω από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν ανθεκτικά με τους επενδυτές να συνεχίζουν το “κυνήγι της Ελλάδας” και των αποδόσεων. Παράλληλα σήμερα τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν ράλι, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων όλων των διαρκειών υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά, κάτι που στρώνει ένα ακόμη πιο ευνοϊκό έδαφος για την Ελλάδα.

Η ετυμηγορία της Fitch την Παρασκευή η οποία έφερε την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, έδωσε και το τελικό “σήμα” στον ΟΔΔΗΧ, κι έτσι η διαδικασία την έκδοσης του ομολόγου αυτού, το οποίο αποτελεί και ένα μεγάλο τεστ για την Ελλάδα, ξεκινά.

Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη το 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ένα επιτόκιο ακόμη και κάτω του 2% είναι απόλυτα εφικτό (δεδομένου ότι η 13ετία σήμερα και μετά το ισχυρό ράλι, κινείται στο 1,56%).

Υπενθυμίζεται πως αν και οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι σχεδόν μηδενικές, ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη ανακοινώσει πως θέλει να διατηρήσει την παρουσία του στις αγορές αλλά και να πραγματοποιήσει κινήσεις βελτίωσης της επενδυτικής βάσης, της ρευστότητας και τη καμπύλης των επιτοκίων, το 2020 η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας θα κινηθεί στα 4-8 δισ. ευρώ και τους αναλυτές να εκτιμούν ευρέως ότι οι έξοδοι της χώρας στις αγορές θα κινηθούν στο ανώτερο εύρος αυτού του στόχου (αν όχι και υψηλότερα).

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία