Διεθνή

Κυβέρνηση της αριστεράς στην Ισπανία προτείνουν οι Podemos

95721B8A961F44360A5039956063E7E7.jpgΑυτό δήλωσε ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, τη στιγμή που ο βασιλιάς Φελίπε ετοιμάζεται να επιλέξει το κόμμα που θα αναλάβει το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις άκαρπες εκλογές του Δεκεμβρίου.

Την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές και άλλα κόμματα της αριστεράς ώστε να συγκροτηθεί αριστερή κυβέρνηση στην Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, κι ενώ ο βασιλιάς Φελίπε ολοκληρώνει τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και ετοιμάζεται να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Είπα [στον  βασιλιά] ότι είμαστε διατεθειμένοι να συγκροτήσουμε κυβέρνηση αλλαγής με τους Σοσιαλιστές και [τους πρώην Κομμουνιστές] της Ενωμένης Αριστεράς», δήλωσε ο κ. Ιγκλέσιας μιλώντας σε δημοσιογράφους, τη στιγμή που η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, που δεν έδωσαν πλειοψηφία σε καμία πολιτική δύναμη.

Προσέθεσε ότι θα ήθελε να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στόχος της κυβερνώσας αριστεράς θα είναι η ανάκληση των μέτρων λιτότητας. «Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά […] Είτε θα έχουμε αλλαγή είτε θα έχουμε στάση», προσέθεσε ο κ. Ιγκλέσιας.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά των Σοσιαλιστών ή των κομμουνιστών. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέντρο Σάντσεζ, θα συναντηθεί με τον βασιλιά Φελίπε εντός της Παρασκευής, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση του μονάρχη και με τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Μετά τις συναντήσεις, ο Φελίπε αναμένεται αν ανακοινώσει τον αρχηγό στο οποίο θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Παραδοσιακά η πρώτη εντολή δίνεται στον ηγέτη της πρώτης κοινοβουλευτικής δύναμης, όμως ο κ. Ραχόι δεν έχει ακόμα μπορέσει να βρει τους εταίρους και συνεπώς η κίνηση Ιγκλέσιας μπορεί να αποσκοπεί να δημιουργήσει μομέντουμ σε βάρος του συντηρητικού ηγέτη.

Ακόμα πάντως και στην περίπτωση που Podemos και Σοσιαλιστές συμφωνήσουν να συνεργαστούν, οι έδρες που ελέγχουν στη Βουλή δεν αρκούν ώστε να σχηματίσουν πλειοψηφική συμπολίτευση.

Στις ατελέσφορες εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, οι Σοσιαλιστές αναδείχτηκαν δεύτερη δύναμη αποσπώντας 90 έδρες, οι Podemos ακολούθησαν με 69 έδρες και η Ενωμένη Αριστερά εξέλεξε εννέα βουλευτές.

Η ισπανική Βουλή έχει 350 έδρες, άρα το άθροισμα 168 βουλευτών που διαθέτουν οι τρεις παρατάξεις απέχει κατά οκτώ από το φράγμα των 176 εδρών που δίνει απόλυτη πλειοψηφία.

You may also like

More in Διεθνή