Διπλό χτύπημα σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της βαρία χτυπημένης οικονομίας από παλινωδίες και λάθος χειρισμούς που οδήγησαν στα capital controls κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με το βλέμμα στραμμένο, προφανώς, στις κάλπες.
Λίγες μόνο ημέρες μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενθαρρύνει επενδύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν οικονομική ανάσα αλλά στέλνει μήνυμα κυρίως προς τους ξένους επενδυτές ότι η παρουσία τους στην Ελλάδα μόνο ανέφελη δεν θα είναι.
Οι Σκουριές, περισσότερο, και τα περιφερειακά αεροδρόμια, δευτερευόντως, προεκλογικά είχαν αποτελέσει, εξάλλου, προμετωπίδες της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβει την εξουσία. Έτσι τώρα, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις φέρνουν ένα βήμα τον Αλέξη Τσίπρα από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η κυβέρνηση επιστρέφει σε αυτές προκειμένου να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της.
Ειδικά, δε, για τη μεγάλη επένδυση στη Χαλκιδική πολλοί ερμηνεύουν τη χθεσινή απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη και την δημόσια επιβράβευσή του απο τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών ως ένα πρώτο βήμα δημόσιας αποδόμησης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του προκατόχου, δηλαδή, του κ. Σκουρλέτη στο θώκο του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Ο κ. Σκουρλέτης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου την Τετάρτη δήλωσε ότι η εταιρία Ελληνικός Χρυσός έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών και γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο αποφάσισε την ανάκληση των εγκρίσεων των μελετών αυτών.
Όπως σημείωσε, αυτό μεταφράζεται σε «προσωρινό σταμάτημα» των εργασιών της εταιρίας. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να προσθέσει πως οι επενδύσεις είναι απαραίτητες στην Ελλάδα αλλά πρέπει να σέβονται τους όρους στους οποίους έχουν δεσμευθεί έτσι ώστε να μην θίγουν το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον.
Είχε προηγηθεί το non paper της κυβέρνησης με την οποία επιχειρήθηκε αφενός να την παρουσιάσει απλά να υλοποιεί απόφαση της προηγούμενης διακυβέρνησης και αφετέρου να την εμφανίζει να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους Γερμανούς της Fraport, οι οποίοι κατά πληροφορίες εμφάνιζαν προσκόμματα για την υλοποίηση της σύμβασης ζητώντας πρόσθετες εγγυήσεις.
Σηκώνοντας το γάντι που φαίνεται πως έριξαν οι Γερμανοί της Fraport, το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποίησε ότι αν οι αγοραστές εγείρουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης τότε η νέα συζήτηση για αλλαγή των όρων δεν θα περιοριστεί σε όσα ζητά η ανάδοχος εταιρεία αλλά θα επεκταθεί και σε θέματα που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξουν.
«Αν και εφόσον η αντισυμβαλλόμενη εταιρία εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρία, αλλά θα είναι συνολική» αναφέρεται στο κυβερνητικό σημείωμα.