«Με την πλάτη στον τοίχο» φαίνεται ότι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, όσο η διαπραγμάτευση δεν κλείνει με συμφωνία και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μοιάζει περισσότερο να «κολλάει», παρά να προχωρά.
Τη φράση αυτή, άλλωστε, χρησιμοποίησε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι».
«Όμως, όσο περισσότερο περνά ο καιρός χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο» παραδέχθηκε ο ίδιος.
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποσά εννέα-δέκα δισ. ευρώ μέσω συμφωνιών επαναγοράς ομολόγων από πέρυσι. Από αυτές τις συμφωνίες, οι περισσότερες έχουν ανανεωθεί, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στο Reuters.
«Το ετήσιο κέρδος για τα μετρητά αυτά ήταν κατά μέσο όρο 3,7% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και η απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι παρόμοια, καλύτερη απ’ ότι θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες» σχολίασε, μιλώντας επίσης στο Reuters, άλλος κυβερνητικός αξιωματοιύχος, ο οποίος επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται, τέλος, και άλλον κυβερνητικό αξιωματούχο της Αθήνας, ο οποίος υπογράμμισε: «Είμαστε σε έναν ανώμαλο δρόμο από τα μέσα του Απριλίου. Όμως, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει («not go bust») έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου, εάν χρειαστεί».
Φορείς, όπως η Βουλή και ο ΟΑΕΔ, έχουν καταθέσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος αυτόν το μήνα, αναφέρουν αξιωματούχοι.
Πέρα από τα αποθέματα που φορείς του Δημοσίου δεν έχουν καταθέσει στην ΤτΕ, υπάρχουν μερικά δισ. ευρώ που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω ρέπος, ανέφεραν επίσης αξιωματούχοι.
Aποστολή