Διεθνή

Κυπριακό: Οδεύουν προς την λύση οι διαπραγματεύσεις – η ίδια η Τουρκία έτοιμη για λύση

CF8CFA6FBF9D484D6C4DA52CA52392D0.jpgΑισιόδοξος ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν ‘Αϊντε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, διεμήνυσε στον Κυπριακό λαό ότι ο ίδιος θα αποφασίσει για το μέλλον του.

«Τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί για να επιλύσουμε το Κυπριακό» δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν ‘Αϊντε, εξηγώντας ότι υπάρχει βούληση και εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας στη Λεμεσό, σε δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό , που οργάνωσε ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με τίτλο «Σχεδιάζοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον», ο κ. ‘Αϊντε εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως είναι ο Κυπριακός λαός που θα αποφασίσει για το μέλλον του.

Έχουν επιτευχθεί πάρα πολύ μεγάλα πράγματα, τόνισε ο ειδικός σύμβουλος, αλλά απομένει πάρα πολλή δουλειά, πριν οι δυο ηγέτες μπορέσουν να πουν ότι έχουν μια συμφωνία, που θα υποβληθεί μπροστά στο λαό, και υπογράμμισε ότι όταν συμβεί αυτό, ο καθένας θα πρέπει να είναι έτοιμος να τοποθετηθεί με την ψήφο του.

Ο κ. ‘Αϊντε εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως, πέραν της θετικής στάσης των δυο ηγετών και του καλού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δυο πλευρών, «σήμερα και η ίδια η Τουρκία παρουσιάζεται έτοιμη για τη λύση του Κυπριακού».

Εξέφρασε περαιτέρω την εκτίμηση ότι ίσως να είναι πολύ κοντά η συγγραφή ενός νέου Συντάγματος:

«Ίσως να έχετε ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα συνταχθεί το 2015 ή το 2016» δήλωσε ο Έσπεν ‘Αϊντε, λέγοντας πως η σύνταξη του και μόνο θα αποτελέσει πρόκληση, αφού «πρέπει να συγγράψετε ένα Σύνταγμα του 21ου αιώνα και δεν υπάρχουν πολλά Συντάγματα του 21ου αιώνα. Δεν μπορείτε να συντάξετε ένα Σύνταγμα του 2015 ή το 2016 και να φαίνεται πως έχει συνταχθεί παλαιότερα. Πρέπει να είναι κάτι το οποίο έχει γραφτεί για σήμερα, ένα σύγχρονο, μοντέρνο Σύνταγμα».

Ωστόσο, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ επεσήμανε ότι υπάρχει μακρύς δρόμος, δεν υπάρχει τελική συμφωνία και οι δυο ηγέτες χρειάζονται ενθάρρυνση και φρέσκες ιδέες και πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, όχι απλώς για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά μια καλή συμφωνία».

Από πλευράς του ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, είπε ότι η Ένωση δεν θα σταματήσει να δηλώνει το προφανές, ότι δηλαδή «το υφιστάμενο στάτους κβο είναι ανεπίτρεπτο και δεν ωφελεί κανέναν». Τους τελευταίους μήνες, διευκρίνισε, βλέπουμε τη σελίδα να γυρίζει και πως, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, οι συνθήκες για μια συμφωνία λύσης στο Κυπριακό, έχουν πλέον ωριμάσει.

 «Η ΕΕ θα βρίσκεται εδώ να βοηθήσει και μετά την επανένωση. Είμαστε μια Ένωση της αλληλεγγύης και θα βοηθήσουμε την Κύπρο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ως επανενωμένη χώρα», συμπλήρωσε.

You may also like

More in Διεθνή