Η διάσωση τους είχε κριθεί αναγκαία όταν το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν κινδύνευσε να βυθιστεί 50 ναυτικά μίλια ανοικτά της Πάφου, λόγω ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχής
Μετά από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της κυπριακής αστυνομίας στη Λεμεσό, κατέβηκαν, λίγο πριν τις 7 το πρωί, από το κρουαζιερόπλοιο Σαλαμίς Φιλοξενία που τους διέσωσε, οι 345 Σύροι μετανάστες, μεταξύ αυτών και 53 παιδιά, που έμειναν την Πέμπτη περίπου 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάφου. Όλοι μεταφέρονται σε ειδικό χώρο υποδοχής προσφύγων.
Οι μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν και ζητούσαν να μεταφερθούν στην Ιταλία όπου σκόπευαν να πάνε.
Σύμφωνα με το κυπριακό portal sigmalive, το πλοίο επιβιβάστηκαν μέλη της αστυνομίας και της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και διερμηνέας, οι οποίοι άρχισαν διαπραγματεύσεις, με σκοπό να τους πείσουν, εξηγώντας τους ότι η παραμονή τους στο πλοίο συνιστά ποινικό αδίκημα. Η πλειονότητά τους επιθυμούσε να αποβιβαστεί, ωστόσο περίπου 30 μετανάστες αρνούνταν να υπακούσουν.
Όπως κατήγγειλαν οι 345 Σύροι μετανάστες που εξέπεμψαν σήμα κινδύνου την Πέμπτη στα ανοιχτά της Κύπρου πλήρωσαν κατ’ άτομο 6 χιλιάδες ευρώ οι ενήλικες, και 3 χιλιάδες ευρώ τα παιδιά, στον καπετάνιο του πλοιαρίου, που θα τους μετέφερε στην Σικελία. Η διάσωση τους είχε κριθεί αναγκαία όταν το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν κινδύνευσε να βυθιστεί 50 ναυτικά μίλια ανοικτά της Πάφου, λόγω ισχυρών ανέμων και θαλασσοταραχής.
Οι μετανάστες ταξίδεψαν σε ειδικό χώρο του κρουαζιερόπλοιου, όπου τους παρασχέθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φαγητό, νερό και γάλα στα μικρά παιδιά. Πρώτος στόχος είναι να τους παρασχεθεί κάθε ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια να ληφθούν καταθέσεις, ως προς τα γεγονότα, που οδήγησαν το πλοιάριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του sigmalive αναφέρουν ότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι εγκαταλείφθηκαν από τον καπετάνιο και το πλήρωμα, που διέφυγαν με βάρκα από το πλοιάριο.
Το ενδεχόμενο έλευσης κύματος μεταναστών ή προσφύγων, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ανησυχεί σοβαρά την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει την υποχρέωση να παρέχει βοήθεια για να διασωθούν ανθρώπινες ζωές, όπως υπαγορεύουν οι Διεθνείς συνθήκες, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης.