Με σαφή ικανοποίηση υποδέχθηκε η κυπριακή κυβέρνηση τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Με δήλωση του εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρέτισε ως σημαντική εξέλιξη τη συγκεκριμένη, καθώς αναδεικνύεται η προσπάθεια του κυπριακού λαού να βγει από την κρίση.
Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από Β- σε Β+, με θετική προοπτική, σημειώνοντας τη θετική δημοσιονομική πορεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επίσης, αναβάθμισε το country ceiling σε ΒΒ+ από ΒΒ- και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα στο Β.
«Η εξέλιξη αυτή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης, της βουλής, των κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού. Η συνετή και συνεπής οικονομική πολιτική και η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται διεθνώς».
«Η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια επιμονή και προσήλωση για την πλήρη αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας προς όφελος πάντοτε των πολιτών», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ο οίκος Fitch σε έκθεσή του αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη δημοσιονομική εξυγίανση που υπερκαλύπτει τους στόχους. Το έλλειμμα του 2015 εκτιμάται να μειωθεί στο 1% και να υπάρχουν πλεονάσματα 0,2% το 2016 και 1% το 2017.
Επίσης, ο οίκος αναμένει σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους στο 100% μέχρι το 2017 από 108% φέτος.
Ο οίκος σημειώνει την επιστροφή της Κύπρου σε τροχιά προγράμματος μετά από τις καθυστερήσεις της πέμπτης και έκτης αξιολόγησης και την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.
Ωστόσο, στην έκθεση σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι για το αξιόχρεο της Κύπρου από τη βαθιά οικονομική και χρηματοοικονομική προσαρμογή. Επίσης, σημειώνει το δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι το υψηλότερο από όλες τις χώρες που αξιολογεί ο οίκος. Τα προβληματικά δάνεια για τα οποία δεν έχουν γίνει γενικές προβλέψεις, αναφέρει, φθάνουν τα 18,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν με το 107% του ΑΕΠ για αυτή την περίοδο.