Πολιτική

Κυριάκος: Σε κατάσταση συναγερμού η ΝΔ για το Προσφυγικό

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα», διαπιστώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, τα στελέχη της οποίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση για να ληφθούν τα επειγόντως κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα στη Συγγρού υψώνουν τους τόνους και σε αυτό τον τομέα, ασκώντας κριτική προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζουν «μοιραίο πρωθυπουργό», που, όπως τονίζουν, «δεν εμπιστευόμαστε για να αντιμετωπίσει τη δραματική αυτή κατάσταση».

Η Νέα Δημοκρατία, έπειτα και από άτυπη συνεννόηση που είχε ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, το περασμένο Σάββατο στο  περιθώριο του Συνεδρίου του Ποταμιού, ζητεί να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ενώ το πρωί της Δευτέρας (9.30) συνεδριάζει εκτάκτως η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα που συγκρότησε πρόσφατα η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοινώνοντας το αίτημα για επιτάχυνση της σύσκεψης των Αρχηγών. «Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης. Και αυτό ενώ η ίδια η κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες μιλούσε για επικείμενο κλείσιμο των συνόρων μας». Κατά τον εκπρόσωπο της ΝΔ «επιβεβαιώνεται έτσι ότι το μόνο μέλημά της ήταν να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και όχι ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης» και γι΄ αυτό, όπως σημειώνει «οφείλει να συγκαλέσει άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Να γίνουν και χώροι κλειστού τύπου Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το περασμένο Σάββατο επισκέφθηκε την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, στον Ελαιώνα, όπου και ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, επιδιώκει την επιτάχυνση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ζητήσει να τεθεί σε εφαρμογή επειγόντως εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο ίδιος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει προτείνει δέσμη τεσσάρων μέτρων και συγκεκριμένα:
*Να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια.
*Να δημιουργηθούν όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες αντίστοιχα.
*Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος.
*Να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης ώστε να «αναδειχθεί» η σημερινή πραγματικότητα.

Για την καλύτερη προετοιμασία των θέσεων της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκροτήσει την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα που, υπό την προεδρία του, συνέρχεται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στη σύνθεσή της Ομάδας (Task Force) μετέχουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας, η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο ειδικός συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Μάκης Βορίδης, ο συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, ο πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Τα μαθήματα από την Κύπρο «Η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί με καταστροφικό τρόπο την οικονομική κρίση», υπογράμμισε, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης από την Κύπρο, στην οποία βρέθηκε για δεύτερη φορά από την εκλογή του στην ηγεσία, συμμετέχοντας αυτή τη φορά σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) με θέμα: «Τα διδάγματα από τη Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης στην Ελλάδα και στη Κύπρο : Η Επόμενη Μέρα».

«Η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου εντός των επόμενων ημερών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δυστυχώς, στη χώρα μας, λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, επιβλήθηκε ένα τρίτο πολύ σκληρό πρόγραμμα από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθουμε πριν από το 2018».
«Είναι σημαντικό», συνέχισε, «και εμείς στην Ελλάδα να καταλάβουμε τι έκανε σωστά η Κύπρος. Ποια είναι τα μαθήματα, έστω και σήμερα έξι χρόνια μετά την αφετηρία της κρίσης. Μπορούμε να μάθουμε για το πώς διαχειρίζεται κανείς σωστά και σοβαρά μια τέτοια κρίση». Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα «στη σοβαρότητα, στην υπευθυνότητα, στην εργατικότητα,  για την εφαρμογή του  προγράμματος», το οποίο, όπως είπε, «μπορεί να έχει αδικίες, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να  εξέλθει κάποιος των προγραμμάτων είναι να το εφαρμόζει και να διεκδικεί οποιαδήποτε  αναδιαπραγμάτευση, μόνον αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών». «Δυστυχώς, αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Η Ελλάδα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Έχει διαχειριστεί με τρόπο καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία την οικονομική κρίση και σήμερα ακόμα βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, ώστε να μην έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης με αποτέλεσμα να επιτείνεται η οικονομική αβεβαιότητα».

You may also like