Το πρώτο όνομα που μου καρφώθηκε ήταν του Κωνσταντίνου Φίλη. Για δύο λόγους. Ο πρώτος, λόγω καθαρότητας και αμεσότητας. Ο λόγος του ρέει και καλύπτει όλους τους άλλους. Και ο δεύτερος, επειδή είναι γνώστης. Τόσο των ρωσικών όσο και των τουρκικών πραγμάτων. Πώς να το κάνουμε. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν μετατρέψει τους επαΐοντες των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών πραγμάτων σε απαραίτητους, όπως οι σεισμολόγοι μετά από ασυγκράτητους θυμούς Ρίχτερ.
Α, να μην ξεχάσω. Εκτός όλων των πολλών άλλων, ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Επιμελείται του βιβλίου «Το Μέλλον της Ιστορίας» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) και παρουσιάζει την εκπομπή «Η Ελλάδα στον Κόσμο (της)» που προβάλλεται από την πλατφόρμα ANT1+. Μη φοβάστε, δεν κινδυνεύουν Παρίσι, Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Τον πρόλαβα σχεδόν στην εξώπορτα με μια μικρή βαλίτσα.
– Πού πάτε;
Στα Χανιά, σε ένα συνέδριο της Κομισιόν με θέμα «Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», που είναι ξεχασμένες βέβαια.
– Για να μην τρώμε χρόνο, κατευθείαν στο ψητό: έχουμε μπλέξει άσχημα;
Εννοείτε δηλαδή τα μπλεξίματα με την Τουρκία. Φυσικά και έχουμε μπλέξει. Ολοι το ξέρουν, δεν κομίζω κάτι καινούριο.
– Εννοώ κάτι ακόμα χειρότερο, πιο εφιαλτικό. Ο Πούτιν απειλεί με ρίψη πυρηνικών και η Μέρκελ λέει ότι πρέπει τις απειλές του να τις παίρνουμε σοβαρά. Τελικά θα τα ρίξει;
Πρώτα να κάνουμε έναν στοιχειώδη διαχωρισμό. Υπάρχουν λοιπόν τακτικά και στρατηγικά πυρηνικά. Ο Πούτιν δεν θα ρίξει έναν πύραυλο με πυρηνική κεφαλή που θα πέσει στο Παρίσι, στην Ουάσινγκτον ή στο Λονδίνο. Προφανώς, αν το κάνει, θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά στην Ουκρανία. Ας πούμε θα τα ρίξει σε κάποιο χωριό. Και η ραδιενέργεια που θα απελευθερωθεί, ανάλογα την ποσότητα, μπορεί να είναι περιορισμένης κλίμακας.
– Α έτσι! Περίφημα. Δηλαδή, τι ακριβώς θα κάνει;
Χτυπάει ένα χωριό ή μία στρατιωτική υποδομή ή ένα κέντρο logistics, τα ισοπεδώνει και σκοτώνεται ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων, με άγνωστο το πόση ραδιενέργεια θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Δεν θα εξαφανίσει όλη την Ουκρανία. Η χρήση τακτικών πυρηνικών όμως είναι κατά πολύ καταστροφικότερη των όποιων συμβατικών όπλων. Μπορεί επίσης να κάνει δοκιμή σε απομακρυσμένη περιοχή στην Αρκτική, την πρώτη μετά το 1962. Ή να προκαλέσει κάποια έκρηξη που θα βυθίσει, ας πούμε, το Κίεβο στο σκοτάδι, διακόπτοντας τις τηλεπικοινωνίες.
– Πότε θα το κάνει αυτό το «θεάρεστο» έργο;