Πολιτική

Κωνσταντίνος Φλώρος: Όλα όσα έγινα στα τέσσερα χρόνια θητείας του – Οι κρίσεις και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Στρατηγός Φλώρος ολοκλήρωσε 44 χρόνια απολύτως ευδόκιμης υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εξαντλώντας την ιεραρχία από το ύπατο αξίωμά τους, αυτό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Για τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και μακροβιότερο σε αυτή τη θέση πολλά μπορούν να ειπωθούν. Αν όμως θελήσει κάποιος να συνοψίσει με λίγα λόγια την πορεία του τότε οι λέξεις όραμα και σχέδιο, η ταχεία λήψη απόφασης και η άμεση εκτέλεση, η επιμονή στην υλοποίηση ανεξάρτητα από τις δυσκολίες των περιστάσεων, η αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εμποδίων με χειρουργικές ενέργειες και όρους πεδίου μάχης, και τελικά η πραγματοποίηση των στόχων του χωρίς πισωγυρίσματα είναι όλα αυτά που εμπερικλείουν το τι ακριβώς σημαίνει να συνεργάζεσαι με τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

 

Παρέλαβε τα καθήκοντά τον Ιανουάριο του 2020, αλλά στο ΓΕΕΘΑ δεν ήταν καινούριος. Κάθε άλλο. Του είχαν ανατεθεί μέσα σε μία τετραετία από το 2015 και μετά τα καθήκοντα του κλαδάρχη επιχειρήσεων, του Επιτελάρχη και του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Πολύ σύντομα δε και λίγο μετά την έναρξη της θητείας του στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020, εκδηλώθηκε η τουρκική υβριδική επίθεση στον Έβρο με τη γνωστή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εκ μέρους του γείτονος. Στην πρώτη αυτή κρίση, ο Στρατηγός Φλώρος απέδειξε αμέσως πόσο έτοιμος ήταν για τα δύσκολα. Την αντιμετώπισε μάλιστα με απόλυτη επιτυχία, καταργώντας στην πράξη τα φοβικά σύνδρομα της κρίσης των Ιμίων, λόγω των οποίων πολλοί πίστευαν ότι δεν πρέπει να εισέλθουμε σε κρίση με την Τουρκία, αν η κατάληξή της δεν έχει προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα υπέρ μας.

 

Οι κρίσεις όμως δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια και παρά τις κατευναστικές εμμονές δεκαετιών, τα πράγματα όπως ξέρουμε εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Μάλιστα άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά στον Στρατηγό Φλώρο τις δύσκολες πρώτες στιγμές της κρίσης, γνωρίζουν ότι μέσα σε πολύ λίγο χρόνο κατέληξε στο σχέδιο αντιμετώπισης της υβριδικής επίθεσης και αφού πήρε την έγκριση του πρωθυπουργού, πέρασε αμέσως σε αυτό που όπως αποδείχτηκε στην πράξη ξέρει να κάνει πολύ καλά. Και οι Τούρκοι όχι μόνο δεν πέρασαν ούτε στον Έβρο ούτε αλλού, αλλά απωθήθηκαν από τα σύνορά μας μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς εθνικής ενότητας και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στήριγμα των οποίων ήταν το αποφασιστικό σφράγισμα των συνόρων μας κυριολεκτικά χωρίς να ανοίξει μύτη, παρά τις προβοκάτσιες των γειτόνων μας που έπεσαν όλες στο κενό.
 

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε η πανδημία του COVID-19, όπου ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κλήθηκε να διασφαλίσει αφενός την υγεία του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και τη μαχητική του ικανότητα ενώ η κρίση του Έβρου ήταν σε πλήρη εξέλιξη, αφετέρου τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού και τη συμπλήρωση των κενών του σε όλο το εύρος της επιχείρησης Ελευθερία. Και μιλάμε για μέγα-εμβολιαστικά κέντρα, για μαζικούς εμβολιασμούς, για παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, για διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού εμβολίων και τεστ, για υγειονομική επιτήρηση πληθυσμού και σημείων εισόδου στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, όπως και για την υποστήριξη του συστήματος υγείας από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

You may also like