O ομότιμος καθηγητής, Γιάννης Βούλγαρης, μίλησε για υβριδικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία που υποχρεώνει την Ευρώπη να αυτοπροσδιοριστεί εκ νέου για να ανταπεξέλθει σ΄ενα νέο πολυκεντρικό κόσμο. Υποστήριξε ότι θα είναι μια μάχη ιδεολογική και πολιτική για την ανασυγκρότηση της Δύσης. Το ερώτημα παραμένει «ποιά Δύση»; Δεν μπορεί να είναι η Δύση του 1989 ή του 2000. Πρέπει να αναζητήσει μια αποφασιστική στάση εναντίον του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία. Και στη νέα ιδέα της ανασυγκρότησης της Δύσης θα καταθέσει την ιστορική της εμπειρία και τον πολιτισμό της.
Ο επίσης ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, σημείωσε πώς στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει ότι έχει τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Εξήγησε ότι ο Μακρόν εννοούσε τα αμυντικά μέσα όταν μίλησε για τη στρατηγική της αυτονομία το 2017. Τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα, γιατί επανήλθε η σύγκρουση με τη Ρωσία. Ετσι αυτό που ήθελε ο Μακρόν να λειτουργήσει η Ευρώπη αμυντικά εκτός ΝΑΤΟ δεν περπάτησε. Είναι υποχρεωμένη , λοιπόν, να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.
Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη λείπει η κουλτούρα της υπεράσπισης του εαυτού της. Κινείται περισσότερο στον οικονομικό παρά στον στρατιωτικό τομέα κι απαιτείται να επιταχύνει τη διεύρυνση της και να αλλάξει τον τρόπο λήψης των αποφάσεων ακόμη και με κατάργηση του ΒΕΤΟ για το οποίο οι αρνητικές αντιδράσεις τη Ελλάδας είναι ανεξήγητες.
Περισσότερο αισιόδοξος ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ανέφερε ότι ο Πούτιν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο Μπόρις Τζόνσον με την επιλογή του BREXIT κατέστησαν τη Ευρώπη με τον τρόπο που αντέδρασε πιό δυνατή απ ότι πριν μερικά χρόνια. Κατά τον κ. Κούρκουλα βρισκόμαστε σε φάση ανόδου της ΕΕ και πρέπει να ανατρέξει ξανά τις θεμελιώδεις αρχές της καθώς υπάρχουν πρωτόγνωρα προβλήματα παρόλα αυτά έγιναν και γίνονται πολλά.
Αντιθέτως ο δημοσιολόγος, Κώστας Μποτόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος, παρόλο που μέσα στον πυρήνα της ΕΕ φαίνεται να υπάρχει κάποια πολιτική βούληση να προχωρήσει. Θέλει όμως ακόμα να ωριμάσει. Γιατί δεν προχωράει χωρίς ακούσει τι λένε οι λαοί της τι θέλουν που δυστυχώς αυτά που λένε είναι αντιφατικά .
Ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος τόνισε πώς στην Ευρώπη λείπει η στρατηγική αυτονομία για το τι θέλει. Έχει, συνέχισε, δυστυχώς αποτύχει στις παρεμβάσεις της στη Μ. Ανατολή, στα Βαλκάνια κι αλλού . «Μόνο αν προσδιορίσει τον ενιαίο στρατηγικό πυλώνα και τα στρατηγικά της συμφέροντα θα έχει ρόλο. Και στον αμυντικό τομέα δεν μπορεί να μην είναι βραχίονας του ΝΑΤΟ. Η εικόνα δεν είναι ευοίωνη . Συνήθως καταλήγει αντί για άλματα σε βήματα, συμπλήρωσε.
Ο Λουκάς Τσούκαλης, ομότιμος καθηγητής και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, τόνισε πώς όταν μιλάμε για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης μιλάμε για στρατηγικό πυλώνα ΕΕ εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εξήγησε πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί δυστυχώς χωρίς οι 27 να είναι ενιαίοι, όπως συνέβη με ευρώ και Σένγκεν . «Θα ξεκινήσουν με ορισμένα κράτη μέλη και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν σε επόμενη φάση. Σε ποια θα είναι η Ελλάδα; Θέλω να πιστεύω στη πρώτη. Αλλά το σημαντικότερο είναι μείνει η πόρτα ανοιχτή», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι η μόνη ηγετική φυσιογνωμία στην Ευρώπη είναι ο Μακρόν. Επίσης ο κ. Τσούκαλης υπογράμμισε πώς η ενισχυμένη συνεργασία στη λήψη αποφάσεων θα μπορούσε να συμβάλει.
3.10.2022. Ελλάδα Μετά VI: Κύκλος IIΙ: Η Ελλάδα μέσα στη ρευστότητα του διεθνούς τοπίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία (Πάνελ 1) from Evangelos Venizelos on Vimeo.
3.10.2022. Ελλάδα Μετά VI: Κύκλος IIΙ: Η Ελλάδα μέσα στη ρευστότητα του διεθνούς τοπίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία (Πάνελ 2) from e-kyklos on Vimeo.
3.10.2022. Ελλάδα Μετά VI: Κύκλος IIΙ: Η Ελλάδα μέσα στη ρευστότητα του διεθνούς τοπίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία (Πάνελ 3) from e-kyklos on Vimeo.