Απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης του θα κάνει απόψε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, παραχωρώντας διακαναλική συνέντευξη. Θα αναφερθεί τόσο στα θέματα του κυπριακού και της εξωτερικής πολιτικής όσο και στην οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία της, γιατί από τη συνέντευξη τύπου έχουν αποκλειστεί οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων, των ραδιοφωνικών σταθμών και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
Η παρούσα συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τη κυβέρνηση του, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική πτώση της δημοφιλίας του, ακόμα και μεταξύ των πολιτών που τον ψήφισαν πριν ένα χρόνο. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δείχνει σημαντική κάμψη για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τη κυβέρνηση, αλλά και μειωμένα ποσοστά για τα κόμματα, συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα.
Στο πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό αυτών που δεν ήταν ικανοποιημένοι κατά τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της προηγούμενης διακυβέρνησης, όταν είχε ξεσπάσει το τεράστιο σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών ήταν μεγαλύτερο από αυτό που απολαμβάνει σήμερα η νέα κυβέρνηση.
Στο 49% οι αρνητικές γνώμες
Ενδεικτικό της άσχημης εικόνας της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, είναι πως, μεταξύ αυτών που τον ψήφισαν πριν ένα χρόνο, το 52% δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι και μόλις το 45% εκφράζουν ικανοποίηση.
Η απογοήτευση για τη διακυβέρνηση του Κύπριου Προέδρου, αποτυπώνεται και στην άποψη των πολιτών για τον ίδιο, με 49% αρνητική άποψη, έναντι 47% με θετική.
Τα κόμματα, συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα, παρουσιάζουν όλα κάμψη και απέχουν πολύ από τα ποσοστά που κατέγραφαν στο παρελθόν. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, παρά το ότι αντιπολιτεύονται τη κυβέρνηση και λογικά θα έπρεπε να εισπράξουν ως κέρδος μέρος της δυσαρέσκειας, αυτό δεν καταγράφεται στις μετρήσεις.
Τα συμπολιτευόμενα κόμματα ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, χρεώνονται κόστος και χάνουν σημαντικό μέρος της δικής τους αξιοπιστίας. Εξαίρεση το ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), το οποίο ενισχύεται όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, αξιοποιώντας κυρίως την δυσαρέσκεια των πολιτών για το μεταναστευτικό και την ακρίβεια.